Hamas: Qatar dezvăluie detalii armistițiu în ore; doi soldați IDF uciși în Gaza
4 mins read

Hamas: Qatar dezvăluie detalii armistițiu în ore; doi soldați IDF uciși în Gaza

Hamas și Israel negociază un armistițiu temporar

Negocierile între Hamas și Israel sunt în desfășurare pentru a ajunge la un armistițiu temporar, în vederea facilitării intrării de ajutoare în Fâșia Gaza și pentru a încheia un acord de schimb de ostatici-deținuți, a declarat oficialul Hamas, Izzat el Reshiq, la postul de televiziune al Jazeera marți. „Acordul așteptat va include eliberarea ostaticelor și a copiilor israelieni în schimbul eliberării copiilor și a femeilor palestiniene din închisorile ocupației”, a adăugat el. Detaliile armistițiului vor fi anunțate de oficialii qatariți „în câteva ore”, a afirmat el Reshiq. El Reshiq l-a acuzat și pe Israel că încearcă să dicteze termenii negocierilor, în timp ce atacă în continuare Fâșia Gaza în încercarea de „a rupe rezistența. Acest lucru nu se va întâmpla”, a spus el, adăugând că „acordul va fi acceptabil pentru liderii aripilor armate ale Hamas”.

Doi soldați IDF uciși în Gaza

IDF a anunțat că cinci soldați au fost grav răniți în nordul Fâșiei Gaza, inclusiv doi soldați rezerviști, unul în Batalionul 699 și unul în Brigada 551; un ofițer de luptă în Batalionul 17, din Brigada Bislamach; un soldat din Batalionul 46 și un soldat din Batalionul 52, din Brigada 401. IDF a eliberat numele a doi soldați uciși în luptele din Fâșia Gaza. Aceștia sunt căpitanul (rez.) Arnon Moshe Avraham Benvenisti Vaspi, în vârstă de 26 de ani, ofițer în Batalionul de Recunoaștere al Brigăzii Givati; și sergent-șef Ilya Senkin, în vârstă de 20 de ani, soldat în Batalionul Rotem al Brigăzii Givati. Numărul total de soldați israelieni uciși în acțiune de la 7 octombrie este acum de 68. Armata a declarat că cinci soldați au fost, de asemenea, grav răniți în lupte.

Hamas se apropie de un acord de armistițiu cu Israel

Oficialii Hamas „se apropie de un acord de armistițiu” cu Israel și grupul și-a transmis răspunsul oficialilor qatariți, a declarat liderul aripii politice a grupului, Ismail Haniyeh, într-o declarație trimisă Reuters de către asistentul său. Nu există alte detalii despre termenii potențialului acord.

Familii ale ostaticilor se întâlnesc cu cabinetul de război

Întâlnirea dintre membri ai cabinetului de război israelian și rudele ostaticilor ținuți de Hamas s-a încheiat la scurt timp după miezul nopții marți. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu le-a spus familiilor că „recuperarea ostaticilor este o misiune sacră. Suntem profund angajați în a face acest lucru și lucrăm în fiecare zi pentru a reuși. Nu ne vom odihni până când nu vom finaliza misiunea noastră. Suntem cu toții angajați în acest sens. Împreună cu colegii mei, sunt responsabil de eliberarea ostaticilor”. Mai mulți membri ai familiilor israelienilor ținuți ostatic de Hamas în Fâșia Gaza au părăsit întâlnirea cu membrii cabinetului de război luni seara – unii dintre ei exprimându-și dezamăgirea când li s-a spus că obiectivele eliberării ostaticilor și înlăturarea Hamas sunt la fel de importante.

Ajutor umanitar și atacuri împotriva Israelului

Pe măsură ce IDF își extinde operațiunea terestră în nordul Fâșiei Gaza, 40 de camioane cu ajutoare au intrat luni, inclusiv echipamente pentru stabilirea de spitale de campanie, iar UNRWA a declarat că există acum 1,7 milioane de persoane strămutate în Gaza. Drone și 25 de rachete au fost lansate din Liban către Israel. Președintele american Biden a declarat că crede că un acord de schimb de ostatici „va fi încheiat în curând”.

Lasă un răspuns