G7, poziție unită privind războiul Israel-Hamas după întâlniri intense în Tokyo
4 mins read

G7, poziție unită privind războiul Israel-Hamas după întâlniri intense în Tokyo

G7, poziție unită privind războiul Israel-Hamas după întâlniri intense în Tokyo

Miniștrii de externe din țările G7 au anunțat miercuri o poziție unită privind războiul dintre Israel și Hamas, condamnând Hamas, susținând dreptul Israelului la autoapărare, solicitând „pauze umanitare” pentru a accelera ajutorul destinat civililor palestinieni disperați din Fâșia Gaza și căutând să oprească extinderea luptelor în întregul Orient Mijlociu.

Sprijin pentru pauze umanitare

Într-o declarație, națiunile au căutat să echilibreze criticile la adresa atacurilor Hamas asupra Israelului și solicitarea de „acțiune urgentă” pentru a ajuta civilii din enclava palestiniană asediată care au nevoie de hrană, apă, îngrijire medicală și adăpost. Secretarul de stat american Antony Blinken și miniștrii de externe din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Japonia și Italia au subliniat că „sprijină pauzele umanitare pentru a facilita asistența urgent necesară, libera circulație a civililor și eliberarea ostaticilor”.

Condamnarea violenței extremiste

De asemenea, s-a condamnat „creșterea violenței extremiste comise de coloniștii împotriva palestinienilor”, pe care miniștrii au afirmat că este „inacceptabilă, subminează securitatea în Cisiordania și amenință perspectivele unei păci durabile”.

Consens privind Gaza

Un consens timpuriu cu privire la Fâșia Gaza pare să se formeze, având în vedere că cel puțin patru dintre membrii G7 au făcut declarații în favoarea unei poziții comune puternice. Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că „unitatea G7 este mai necesară ca oricând în contextul situației din Israel și Palestina, situației din Ucraina și provocărilor din regiunea Indo-Pacifică” și a apreciat eforturile diplomatice ale administrației Biden în această problemă.

Sprijinul Japoniei și al altor țări

Ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa i-a transmis lui Blinken că are „sprijinul total” al Japoniei. Ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat că „ca țări membre G7, arătăm că Israel are dreptul și datoria de a-și proteja populația în cadrul dreptului internațional” și a discutat cu mulți parteneri despre cum să se obțină în cele din urmă încetările umanitare ale focului, în termeni de timp și de asemenea geografic.

Opinia Marii Britanii

Ministrul britanic de externe James Cleverly a declarat că guvernul său sprijină doar o „pauză umanitară” specifică geografic și nu un armistițiu general. „În primul rând, nu am văzut și nu am auzit absolut nimic care să ne facă să credem că conducerea Hamas este serioasă în ceea ce privește un armistițiu”, a declarat el, adăugând că un armistițiu ar împiedica capacitatea Israelului de a se apăra.

Eforturi ale SUA pentru ajutor umanitar

Eforturile lui Blinken includ extinderea semnificativă a ajutorului umanitar trimis în Gaza, obținerea acordului Israelului pentru „pauze” în operațiunile sale militare pentru a permite acestui ajutor să intre și mai mulți civili să părăsească teritoriul, planificarea unei structuri de guvernare și securitate post-conflict în teritoriu și prevenirea extinderii războiului.

Blinken a descris toate acestea ca fiind „o lucrare în desfășurare” și a recunoscut diviziunile profunde privind conceptul de pauză. Israelul rămâne neconvinși, iar statele arabe și musulmane cer un încetare imediată a focului, lucru pe care Statele Unite îl resping. De asemenea, a existat rezistență în ceea ce privește discuțiile despre viitorul Gazei, statele arabe insistând că criza umanitară imediată trebuie adresată în primul rând.

Blinken a sosit în Tokyo din Turcia, ultima oprire într-o călătorie de patru zile prin Orientul Mijlociu, care a început cu vizite în Israel, Iordania, Cisiordania, Cipru și Irak. Din Japonia, el va călători în Coreea de Sud și apoi în India.

Lasă un răspuns