Fără eliberarea ostaticilor israelieni, nu va exista încetare a focului; Un bărbat evreu a fost ucis la protestul din LA.
6 mins read

Fără eliberarea ostaticilor israelieni, nu va exista încetare a focului; Un bărbat evreu a fost ucis la protestul din LA.

Fără eliberarea ostaticilor israelieni, nu va exista încetare a focului; Un bărbat evreu a fost ucis la protestul din LA.

Situația actuală în conflictul dintre Israel și Hamas

Conflictul dintre Israel și Hamas a intrat în cea de-a 32-a zi, continuând timp de peste patru săptămâni după ce Hamas a ucis cel puțin 1.300 de israelieni și a rănit peste 3.300 într-un asalt nemilos. În Gaza, ministerul sănătății controlat de Hamas raportează că peste 10.022 de palestinieni au fost uciși. Hamas și Jihadul Islamic Palestinian țin ostatici peste 242 de soldați și civili, inclusiv cetățeni străini. Forțele de apărare israeliene (IDF) afirmă că au înconjurat orașul Gaza și că forțele lor au avansat în interior din nord și sud. Hamas și Hezbollah continuă să lanseze rachete spre Israel, iar atacurile aeriene israeliene asupra Gaza continuă. Pe măsură ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, face naveta în Orientul Mijlociu pentru a preveni escaladarea regională, Africa de Sud și-a rechemat ambasadorul în Israel, condamnând bombardamentele asupra Gazei ca fiind un „genocid”.

Ce trebuie să știți după 32 de zile de război

– Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat pentru ABC News că un armistițiu în Fâșia Gaza depinde de eliberarea tuturor israelienilor ținuți ostatici de către Hamas, dar a spus că Israelul ar putea permite „pauze tactice” în scopuri umanitare.

– Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu „au discutat despre potențialul de pauze tactice pentru a permite civili să ajungă în locații mai sigure” în ceea ce privește războiul dintre Israel și Gaza.

– Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat că operațiunea lor terestră în Gaza a avansat considerabil, adăugând că scopul lor este de a crește presiunea asupra redutelelor Hamas, inclusiv tabăra de refugiați Shati și centrul de comandă Hamas din interior, precum și tunelurile de sub Spitalul Shifa.

– IDF a anunțat că a ucis doi comandanți-seniori ai Hamas în atacurile de luni noaptea și a distrus compuși folosiți pentru lansarea de rachete, unul dintre acestea fiind într-o moschee.

– Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit cu ministrul de externe turc, Hakan Fidan, pentru a discuta conflictele dintre Israel și Hamas și pentru a preveni escaladarea regională. Blinken a declarat că au discutat despre „eforturile de a extinde semnificativ asistența umanitară” și cum să „stabilească condițiile pentru o pace durabilă, sustenabilă și de lungă durată pentru israelieni și palestinieni”. Președintele Biden a vorbit luni dimineață cu premierul israelian Netanyahu.

– IDF a salutat desfășurarea unui submarin nuclear american în regiune. New York Times a raportat că, conform oficialilor americani, administrația Biden a făcut clar Iranului și Hezbollah că SUA vor interveni militar în cazul în care aceștia atacă Israelul.

– Africa de Sud și-a rechemat ambasadorul și misiunea diplomatică în Israel ca răspuns la bombardamentele Israelului asupra Fâșiei Gaza, numindu-le „genocid”. La solicitarea Chinei și Emiratelor Arabe Unite, Consiliul de Securitate al ONU se va întâlni luni seara pentru a discuta războiul dintre Israel și Hamas.

– Ministerul Sănătății din Gaza controlat de Hamas raportează că cel puțin 10.022 de palestinieni au fost uciși, inclusiv 4.104 copii, de la începutul războiului. 18 agenții ale ONU au cerut Israelului să implementeze un „încetare imediată a focului umanitar”.

– Franța este în discuții cu Egiptul pentru a înființa o unitate militară medicală în apropierea Gazei. Premierul Franței a declarat că 40 de cetățeni francezi au fost uciși în atacul Hamas din 7 octombrie.

– În nord, Hezbollah și Hamas din Liban au lansat rachete către Galileea de Vest și în apropierea orașului Haifa, cel mai lung atac cu rachete din Liban către Israel până în prezent. IDF a răspuns. Cercetătorul creștin de top al Libanului a cerut oficialilor de stat să protejeze Libanul de război.

– Un ofițer al poliției de frontieră israeliene a fost înjunghiat de moarte de un palestinian în vârstă de 16 ani din Ierusalimul de Est, care a rănit și un alt ofițer în Orașul Vechi al Ierusalimului.

– Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene a raportat că trei palestinieni au fost uciși și unul a fost grav rănit în confruntările cu forțele de securitate israeliene în Cisiordania. IDF a declarat că a arestat 38 de palestinieni căutați, dintre care cinci au fost identificați ca membri Hamas.

– 35 de grupuri de pace și drepturile omului evrei și arabi din Israel au cerut un armistițiu în Gaza, eliberarea ostaticilor israelieni răpiți de Hamas și o soluție politică și diplomatică la conflict.

Bărbat evreu ucis la un protest în Los Angeles

Un bărbat evreu în vârstă, identificat ca fiind Paul Kessler, a murit luni din cauza rănilor suferite la un miting pro-palestinian în nordul Los Angelesului duminică. Un comunicat emis luni de Biroul Șerifului Comitatului Ventura a declarat că a avut loc un conflict între protestatarii pro-palestinieni și cei pro-israelieni în Thousand Oaks, în timpul căruia Kessler, în vârstă de 69 de ani, „a căzut înapoi și și-a lovit capul”. Căpitanul Dean Worthy al Șerifului a adăugat că bărbatul a fost transportat de urgență la spital pentru tratament medical avansat, unde a murit a doua zi. Potrivit declarației, „s-a efectuat o autopsie pe 6 noiembrie, iar Biroul Medical al Comitatului Ventura a determinat cauza morții să fie traumatism cranian prin lovire și modul de moarte omor”. Oficialii au declarat și că Biroul Șerifului Comitatului Ventura „nu a exclus posibilitatea unui crimă de ură”.

Lasă un răspuns