Fără echivalență între ostaticii israelieni și deținuții palestinieni, declară purtătorul de cuvânt al guvernului
4 mins read

Fără echivalență între ostaticii israelieni și deținuții palestinieni, declară purtătorul de cuvânt al guvernului

Fără echivalență între ostaticii israelieni și deținuții palestinieni, declară purtătorul de cuvânt al guvernului

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat joi că nu există o echivalență morală între ostaticii israelieni și deținuții palestinieni eliberați în cadrul unui acord de ostatici așteptat să aibă loc vineri. Declaratiile au venit în urma unei întrebări puse de un prezentator Sky News, care a sugerat că Israelul acordă o valoare mai mare vieților evreilor.

Accuzații neîntemeiate

În timpul interviului televizat, prezentatorul Sky News a pus o întrebare purtătorului de cuvânt al guvernului israelian, referitoare la raportul dintre numărul de ostatici și deținuți. El a sugerat că eliberarea a 150 de prizonieri palestinieni în schimbul a 50 de femei și copii luați ostatici de Hamas arată că viețile palestinienilor nu sunt valorizate la fel de mult ca viețile israelienilor.

Întrebarea a luat prin surprindere pe Eylon Levy, care a catalogat-o drept „o acuzație uimitoare”. El a subliniat că dacă ar fi fost posibil, ar fi eliberat un prizonier pentru fiecare ostatic, însă situația este una extrem de dificilă și complicată. Levy a explicat că prizonierii eliberați sunt persoane condamnate pentru atacuri cu cuțitul și împușcături.

Oferirea deținuților în schimbul ostaticilor

Potrivit acordului intermediat de Qatar, care urmează să intre în vigoare vineri, Israelul va elibera 150 de femei și minori palestinieni din închisoare în schimbul a 50 de femei și copii luați ostatici de Hamas pe 7 octombrie. Ministerul Justiției al Israelului a publicat miercuri dimineață lista deținuților palestinieni incluși în acord, oferind publicului israelian 24 de ore pentru a face apel la instanță.

Refuzul eliberării deținuților condamnați pentru crimă

Israelul a refuzat să elibereze deținuți condamnați pentru crimă, însă cei condamnați pentru tentativă de omor ar putea fi eliberați. Printre deținuți se află și cei acuzați de activități teroriste sau infracțiuni mai puțin grave, cum ar fi distrugerea de proprietate, obstrucționarea activității poliției sau adunarea ilegală. Alte infracțiuni includ agresarea ofițerilor de poliție, aruncarea de pietre, aruncarea de cocktail-uri Molotov, incendierea și deținerea de arme sau explozivi.

Deținuți din diferite grupări palestiniene

Deținuții palestinieni eliberați aparțin grupărilor Hamas, Fatah, Jihadul Islamic și Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP). Mulți dintre ei au acționat pe cont propriu, iar un număr mare au fost arestați, dar nu judecați. Lista include și deținuți care sunt rezidenți ai Ierusalimului de Est și dețin un card de identitate israelian.

Exemple de deținuți care urmează să fie eliberați

Printre deținuții palestinieni care urmează să fie eliberați se numără Misoun Mussa, condamnată la 15 ani de închisoare pentru un atac cu cuțit asupra unui soldat israelian în Ierusalim în 2015. Un alt caz este cel al lui Marah Bakeer, arestată în octombrie 2015, la vârsta de 16 ani, după ce a înjunghiat un ofițer al poliției de frontieră. Ea a fost condamnată la opt ani și jumătate de închisoare.

În concluzie, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a respins acuzațiile de lipsă de echivalență morală între ostaticii israelieni și deținuții palestinieni. Israelul eliberează prizonieri condamnați pentru terorism, în timp ce Hamas eliberează ostatici nevinovați. Acordul de ostatici dintre cele două părți urmează să intre în vigoare vineri, iar Israelul a publicat lista deținuților care urmează să fie eliberați în cadrul acestui acord.

Lasă un răspuns