Dezacord între SUA și partenerii arabi asupra necesității unui armistițiu în timpul războiului Israel-Gaza
3 mins read

Dezacord între SUA și partenerii arabi asupra necesității unui armistițiu în timpul războiului Israel-Gaza

Dezacord între SUA și partenerii arabi în privința necesității unui armistițiu în timpul războiului Israel-Gaza

Statele Unite și partenerii arabi au fost în dezacord sâmbătă cu privire la necesitatea unui armistițiu imediat în Fâșia Gaza. Atacurile militare israeliene au ucis mai mulți civili într-un adăpost al ONU și într-un spital, într-un asalt tot mai intens împotriva conducătorilor Hamas din enclava asediată. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit cu miniștrii de externe arabi în Iordania, după negocierile din Israel cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care a insistat că nu poate exista un armistițiu temporar până când toți ostaticii ținuți de Hamas sunt eliberați. Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat că țările arabe doresc un armistițiu imediat, spunând „întreaga regiune se scufundă într-un ocean de ură care va defini generațiile viitoare”. Blinken, cu toate acestea, a declarat că „este opinia noastră acum că un armistițiu ar lăsa pur și simplu Hamas în loc, capabil să se regrupeze și să repete ce a făcut pe 7 octombrie.” El a spus că SUA consideră că pauzele umanitare pot fi critice în protejarea civililor, aducerea ajutorului și evacuarea străinilor, „în timp ce permite în continuare Israelului să își atingă obiectivul, înfrângerea Hamas-ului.”

Propunerile Egiptului și Qatarului privind pauzele umanitare

Oficialii egipteni au declarat că ei și Qatarul propun pauze umanitare de șase până la 12 ore pe zi pentru a permite aducerea ajutorului și evacuarea victimelor. Ei solicită și eliberarea unui număr de femei și bătrâni de către Israel în schimbul ostaticilor ținuți de Hamas, sugestii pe care Israel pare puțin probabil să le accepte. Au vorbit sub protecția anonimatului deoarece nu au primit autorizație să informeze presa cu privire la discuții.

Cererea Israelului ca locuitorii din nordul Fâșiei Gaza să se retragă spre sud

Israel a cerut în repetate rânduri ca cei 1,1 milioane de locuitori din nordul Fâșiei Gaza să se retragă spre sud pe măsură ce bombardamentele în nord se intensifică. Cu toate acestea, unii dintre cei care călătoresc spre sud au fost uciși de Hamas în ultimele zile, iar Israel a continuat să bombardeze sudul, susținând că lovește ținte ale Hamas-ului. Sâmbătă, Israel a oferit un interval de trei ore pentru ca locuitorii blocați să se retragă spre sud, dar un jurnalist AP de pe drum nu a văzut pe nimeni venind dinspre nord. Israel susține că Hamas „a exploatat” intervalul pentru a se deplasa spre sud și a ataca forțele israeliene. Nu a existat nicio reacție imediată din partea Hamas cu privire la această afirmație. Unii palestinieni au declarat că nu s-au deplasat spre sud din teama bombardamentelor israeliene.

Lasă un răspuns