Cum a negociat Biden acordul Israel-Hamas – culisele
2 mins read

Cum a negociat Biden acordul Israel-Hamas – culisele

Cum a negociat Biden acordul Israel-Hamas – culisele

Washington – Acordul dintre Israel și Hamas privind eliberarea ostaticilor, cea mai importantă realizare diplomatică de la atacul Hamas din 7 octombrie care a declanșat războiul din Gaza, a fost rezultatul unor eforturi diplomatice constante conduse de Qatar, cu implicarea puternică a Statelor Unite.

Eforturile diplomatice constante

Negocierile pentru acordul de eliberare a ostaticilor dintre Israel și Hamas au durat mai multe săptămâni și au implicat numeroase întâlniri și discuții între reprezentanții celor două părți. Cu toate acestea, eforturile diplomatice nu ar fi fost posibile fără sprijinul activ al Qatarului și al Statelor Unite.

Implicarea puternică a Statelor Unite

Administrația Biden a jucat un rol crucial în negocierea acestui acord, angajându-se activ în demersurile de mediere între Israel și Hamas. Președintele Joe Biden a avut contacte directe cu liderii celor două părți, exprimându-și disponibilitatea de a interveni în rezolvarea conflictului.

Rolul Qatarului

Qatarul a fost principalul intermediar în negocierile dintre Israel și Hamas. Aceasta nu este prima dată când Qatarul se implică în medierea conflictelor din regiune, având o poziție neutră și respectată în rândul țărilor arabe. Prin intermediul Qatarului, Israelul și Hamas au putut discuta și negocia termenii acordului de eliberare a ostaticilor.

Efectele acordului

Semnarea acordului privind eliberarea ostaticilor reprezintă un pas important către stabilizarea situației din Gaza. Peste 200 de ostatici au fost eliberați, iar acest gest de încredere între cele două părți ar putea deschide calea către o încetare a ostilităților și negocieri ulterioare pentru o soluționare pașnică a conflictului.

Reacții internaționale

Semnarea acordului a fost salutată de comunitatea internațională, care a apreciat eforturile diplomatice depuse pentru obținerea acestui rezultat. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că acest acord reprezintă un prim pas important către restabilirea calmului și încurajează ambele părți să continue dialogul.

Concluzie

Acordul dintre Israel și Hamas privind eliberarea ostaticilor este rezultatul eforturilor diplomatice constante și implicării puternice a Statelor Unite și a Qatarului. Semnarea acestui acord deschide calea către o posibilă încetare a ostilităților și negocieri ulterioare în vederea soluționării conflictului din Gaza. Comunitatea internațională a salutat acest pas și încurajează continuarea dialogului între cele două părți pentru restabilirea calmului în regiune.

Lasă un răspuns