Blinken susține în mod ferm ajutorul pentru Gaza, afirmă că „pauzele umanitare trebuie luate în considerare”
5 mins read

Blinken susține în mod ferm ajutorul pentru Gaza, afirmă că „pauzele umanitare trebuie luate în considerare”

Blinken susține în mod ferm ajutorul pentru Gaza, afirmă că „pauzele umanitare trebuie luate în considerare”

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că „pauzele umanitare” în războiul dintre Israel și Hamas „trebuie luate în considerare” pentru a permite aprovizionarea cu ajutoare în Fâșia Gaza și mutarea civililor în locații mai sigure. „Fluxul de alimente, apă, medicamente, combustibil și alte ajutoare umanitare esențiale în Gaza trebuie să crească – imediat și semnificativ. Asta înseamnă că civilii palestinieni trebuie să poată evita pericolele. Înseamnă că trebuie luate toate măsurile de precauție posibile pentru a proteja siturile umanitare. Și înseamnă că pauzele umanitare trebuie luate în considerare în acest scop”, a scris Blinken într-un editorial publicat în Washington Post marți.

Ajutorul umanitar pentru Gaza

În articol, Blinken a argumentat că ar fi o „greșeală gravă” ca administrația Biden să asculte apelurile unor membri ai Congresului de a reține asistența umanitară pentru civilii din Gaza. Republicanii din Camera Reprezentanților au susținut tăierea tuturor ajutoarelor umanitare pentru Gaza din pachetul masiv de finanțare militară și umanitară de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari propus de Casa Albă pentru Ucraina și Israel.

Argumente în favoarea ajutorului pentru Gaza

Susținând cu tărie includerea ajutorului pentru Gaza, Blinken a scris că reținerea acestuia „va adânci suferința a peste 2 milioane de civili palestinieni – inclusiv femei, copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități și alte categorii vulnerabile – care nu au nicio legătură cu atacurile deplorabile ale Hamasului. Va submina securitatea Israelului și stabilitatea regională. Și va agrava problemele și riscurile care vor costa contribuabilii americani mult mai mult timp în viitor”.

Apararea Israelului și ajutorul pentru civilii palestinieni

Blinken a subliniat că nu trebuie să aleagă între apărarea Israelului și sprijinirea civililor palestinieni. „Putem și trebuie să facem ambele lucruri. Aceasta este singura modalitate de a sta ferm alături de unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri, de a proteja viețile nevinovate, de a respecta regulile internaționale care în cele din urmă beneficiază poporul american și de a menține singura cale viabilă către pacea și securitatea durabilă pentru israelieni și palestinieni: două state pentru două popoare.”

Pachetul complet de ajutor

Adoptarea pachetului complet de ajutor, a argumentat Blinken, „va arăta hotărârea neclintită a Statelor Unite de a sta alături de aliații și partenerii noștri, de a se opune autocratilor și teroriștilor și de a susține un ordine internațional care protejează interesele și valorile Americii.” El a subliniat sprijinul Israelului pentru protecția și asistența umanitară acordată civililor din Gaza de către SUA, afirmând că israelienii recunosc că aceste măsuri sunt „nu doar lucrurile corecte pe care Israelul trebuie să le facă – dar vor avansa și securitatea sa pe termen lung. Liderii Israelului au afirmat clar președintelui Biden și membrilor Congresului că susțin acordarea de asistență umanitară Gaza”.

Ajutorul umanitar sub monitorizare strictă

Orice ajutor acordat de SUA, a promis Blinken, va fi supus „unor măsuri riguroase de monitorizare și inspecție pentru a preveni devierea ajutorului către Hamas sau orice alt grup terorist. Niciun ajutor umanitar nu va intra în Gaza fără a fi inspectat.”

Consecințele unei lipse masive de ajutor în Gaza

Fără un efort pentru furnizarea de ajutor masiv în Gaza, a subliniat Blinken, „conflictul este mult mai probabil să se extindă, suferința va crește, iar Hamas și susținătorii săi vor beneficia prin auto-numirea lor ca salvatori în mijlocul disperării pe care au creat-o.” El a argumentat că o astfel de situație ar „submina posibilitatea unei integrări mai profunde între Israel și vecinii săi”, făcând referire la speranța de normalizare cu Arabia Saudită – care era pe orizontul diplomatic înainte de atacul din 7 octombrie. De asemenea, a afirmat că o „catastrofă umanitară” ar face mai dificilă „găsirea partenerilor” care „au o viziune diferită pentru viitor decât Hamas – și care sunt dispuși să ajute la realizarea acesteia.”

Protecția civililor palestinieni

Blinken a subliniat și faptul că, în timp ce duce războiul, „modul în care Israelul se apără contează” și a cerut Israelului să vadă palestinienii din Gaza ca „victime” ale căror vieți ar trebui protejate în cea mai mare măsură posibilă. El a recunoscut că acest lucru este dificil în orice conflict, cu atât mai mult atunci când se confruntă cu un inamic care folosește cinic și monstruos civili drept scuturi umane și lansează rachete din spitale, școli și clădiri rezidențiale.

Lasă un răspuns