6 mins read

Atacul rusesc în Avdiyivka, avantajat de ploaie și ceață

Atacul rusesc în Avdiyivka, avantajat de ploaie și ceață

Forțele rusești continuă operațiunile lor ofensive în apropierea localității Avdiyivka în ziua 633 a războiului în toată regula, deși operațiunile s-au încetinit. Aceasta nu este o surpriză, deoarece valul cel mai recent de atacuri care a avut loc în partea de nord a regiunii nu a adus rezultate semnificative și a determinat rușii să-și revizuiască tactica.

Principalul obiectiv al forțelor rusești în această regiune este de a pătrunde în apărarea ucraineană în fabrica chimică și de a intra în incinte. Aceasta trebuia să fie o altă operațiune blitzkrieg care ar fi trebuit să asigure prăbușirea rapidă a apărării ucrainene și predarea Avdiivka, deoarece prin preluarea controlului asupra fabricii chimice, forțele rusești ar fi tăiat toate drumurile de aprovizionare către localitate, închizând efectiv ostaticiul în jurul principalului bastion ucrainean.

Din păcate pentru ruși, conform informațiilor furnizate de soldații ucraineni care apără în prezent fabrica chimică, aceștia au fost complet dezarmați. Soldații ucraineni au recunoscut că recenta încercare a rușilor de a-și stabili o poziție în teritoriul fabricii a prezentat multe provocări pentru ucraineni, în special din cauza vremii nefavorabile.

Forțele rusești au încercat să profite de ploaie și ceață dimineața, deoarece în acest moment ucrainenii întâmpinau dificultăți în utilizarea dronelor lor eficient. Mai mult decât atât, un luptător ucrainean a afirmat că menținerea unei apărări continue este dificilă deoarece personalul devine epuizat, în timp ce forțele rusești trimit o nouă unitate de asalt în momentul în care precedenta este distrusă.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe Tavriysk al Ucrainei, colonelul Oleksandr Shtupun, a raportat că elementele de asalt „Storm” și „Storm-Z” rusești au suferit pierderi semnificative, iar doar aproximativ 10 până la 15 la sută din personalul original al unor detașamente a supraviețuit.

Pentru a menține motivația forțelor rusești, soldaților li s-a ordonat să pună steagurile rusești de-a lungul liniei de contact. Soldații ruși ar trebui să își riște viețile pentru a amplasa steagul cât mai aproape de pozițiile ucrainene posibil. Între timp, forțele ucrainene controlează strâns pozițiile rusești și în momentul în care numărul soldaților ruși începe să crească vizibil într-o direcție particulară, ucrainenii fac din aceasta o țintă prioritară. Astfel, ucrainenii au reușit să împiedice rușii să acumuleze un număr critic de forțe și să desfășoare un asalt.

Ucrainenii continuă și controlul asupra terenului Terrikon (grămadă de zgură) din aer și eliminarea personalului și echipamentului inamic. Un luptător ucrainean a raportat că în ultimele câteva zile, au reușit să distrugă mai multe depozite de muniții pline cu rachete pentru sistemele ATGM. Terrikon este un loc foarte convenabil pentru pozițiile ATGM deoarece permite lovirea aproape oricărui țintă într-un rază de 4 kilometri.

În plus, surse rusești raportează că utilizarea coșmarurilor rusești sau a octocopterelor de asalt grele este în creștere. Drona are o putere devastatoare, deoarece, în timp ce o dronă obișnuită transporte grenade, Baba Yaga poartă cu ușurință patru mine uriașe. Calibrul acestor mine este de 82 de milimetri. Uneori, drona este echipată cu capete de luptă din RPG-7. Drona este de obicei folosită pentru distrugerea forțelor inamice concentrate în adăposturi, tranșee și depozite de muniții sau pentru distrugerea tancurilor și a altor echipamente grele.

Interesant este că, la fel ca în cazul aviației obișnuite, drona nu este trimisă niciodată singură într-o misiune și este susținută în mod obișnuit de cel puțin o dronă de recunoaștere pentru a vedea întreaga situație și cel puțin o dronă de asalt mică cu grenade pentru a alunga soldații ruși care ar putea încerca să doboare octocopterul înainte de a ajunge la ținta principală. Aplicarea acestor tactici de-a lungul liniei de contact în partea de nord a regiunii ajută mult la stabilizarea situației, cu toate că nu este ușor.

În fața rezistenței puternice de la Stepove până la fabrica chimică, forțele rusești au decis să își schimbe ușor focalizarea. Noul obiectiv al unităților de asalt rusești din regiune a devenit stabilirea unei poziții în afara zonei rezidențiale, la sud de rezervor. În prezent, au loc lupte grele la stația de pompare a apei.

Luptătorii ucraineni cred că atacurile de aici sunt temporare și că rușii se vor întoarce la încercările lor de a tăia din nou drumurile de aprovizionare. Luptătorii ucraineni au declarat că comandantul șef Valery Zaluzhny acordă o atenție deosebită Avdiivka și controlează multe aspecte ale apărării personal, astfel încât soldații cred că înconjurarea pe care rușii încearcă să o realizeze nu se va întâmpla niciodată.

În raportul nostru zilnic de pe linia frontului, colaborăm cu bloggerul militar Reporting from Ukraine pentru a vă ține la curent cu ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în războiul ruso-ucrainean.

Lasă un răspuns