Atacul Hamas din 7 octombrie: lăudat de Nasrallah
3 mins read

Atacul Hamas din 7 octombrie: lăudat de Nasrallah

Atacul Hamas din 7 octombrie: lăudat de Nasrallah

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a declarat într-un discurs mult așteptat la Beirut, vineri, că decizia de a ataca Israel pe 7 octombrie a fost „100% palestiniană” și că cei care au inițiat atacul „au ținut ascuns de toată lumea”. Nasrallah și-a început discursul afirmând că războiul dintre Israel și Hamas, pe care el l-a numit „inundația Al-Aqsa” – termenul oficial al Hamas pentru atacul din 7 octombrie – s-a extins pe mai multe fronturi. „Noi ne-am alăturat deja bătăliei începând cu 8 octombrie”, a spus el în primele sale remarci oficiale de la începutul războiului.

Atacul lăudat de liderul Hezbollah

Liderul grupului militant a lăudat atacul „eroic” al Hamas, în care teroriștii au atacat sate agricole și poziții militare din sudul Israelului, ceea ce a dus la moartea a peste 1.400 de oameni în Israel. „Această mare operațiune a fost rezultatul planificării și implementării palestinienilor”, a spus Nasrallah, subliniind faptul că milicia sa nu a avut nicio parte în atac. „Secretul mare a făcut această operațiune extrem de reușită”.

Avertismentul liderului Hezbollah

Nasrallah a afirmat că atacul a dus la un „cutremur” în Israel. El a adăugat că una dintre cele mai mari greșeli pe care Israelul le face în prezent este stabilirea unor obiective pe care „nu le poate atinge” – o referire aparentă la liderii israelieni care spun că speră să distrugă capacitatea Hamas de a guverna în Gaza. Escaladarea ulterioară de-a lungul frontierei libaneze dintre grupul său și Israel, a spus Nasrallah, este condiționată de escaladarea din Fâșia Gaza. „Suntem pregătiți pentru toate posibilitățile”, a subliniat el, avertizând că „cei care doresc să prevină un război regional trebuie să oprească rapid agresiunea din Gaza”.

Acuzații grave la adresa Israelului și a SUA

Potrivit lui Nasrallah, intrarea Hezbollah în conflict a determinat Israelul să țină mari forțe în alertă pe teren, în aer și pe mare la frontiera de nord, în loc să le mute în Cisiordania sau Gaza, și a dus și la evacuarea zecilor de mii de israelieni din casele lor din comunitățile de lângă frontieră. Referitor la israelienii răpiți de Hamas și ținuți în captivitate în Gaza, Nasrallah a spus că Israelul îi va recupera „prin negocieri”. El a mai adăugat că Israelul comite „acte de genocid” și că „America este complet responsabilă pentru războiul actual din Gaza, iar Israelul este doar unealta sa”.

Alte informații

Înainte de discursul de joi, o sursă importantă din cadrul Hezbollah a declarat că grupul a atacat simultan 19 poziții în Israel de-a lungul frontierei cu Libanul. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA nu au văzut „nicio indicație” că Hezbollah este pregătit să „intre în forță”. De asemenea, joi, Wall Street Journal a raportat că oficialii americani cred că grupul paramilitar Wagner, care a jucat un rol important în invazia Rusiei în Ucraina, ar putea furniza un sistem antiaerian Hezbollah-ului în contextul unui al doilea front care se conturează la frontiera Israel-Liban.

Lasă un răspuns