Atac asupra petrolierului norvegian în drum spre Israel, revendicat de houthiții din Yemen
2 mins read

Atac asupra petrolierului norvegian în drum spre Israel, revendicat de houthiții din Yemen

Atac asupra petrolierului norvegian în drum spre Israel, revendicat de houthiții din Yemen

Gruparea Houthi din Yemen, aliniată cu Iranul, a anunțat marți că a efectuat o operațiune militară împotriva petrolierului comercial norvegian STRINDA, în cea mai recentă acțiune de protest față de bombardarea Fâșiei Gaza de către Israel. Grupul a atacat petrolierul cu o rachetă după ce echipajul a refuzat să răspundă la toate avertismentele, a declarat purtătorul de cuvânt militar al Houthi, Yehia Sareea, într-un comunicat televizat. Potrivit lui Sareea, petrolierul se îndrepta către Israel. El a promis că houthiții vor continua blocarea navelor care se îndreaptă către porturile israeliene, indiferent de naționalitatea lor, până când Israelul va permite intrarea alimentelor și a ajutoarelor medicale în Fâșia Gaza – la peste 1.000 de mile distanță de Sanaa, capitala Houthi.

Atacul asupra petrolierului

Atacul asupra petrolierului a avut loc la aproximativ 60 de mile marine (111 km) nord de strâmtoarea Bab al-Mandab, care conectează Marea Roșie cu Golful Aden, în jurul orei 00:00, ora locală, a declarat un oficial american pentru Reuters. Un al doilea oficial american a declarat că petrolierul STRINDA a fost capabil să se deplaseze sub propria putere în orele de după atac. „Nu existau nave americane în apropiere în momentul atacului, dar [distrugătorul USS MASON al Marinei SUA] a răspuns apelului de ajutor al petrolierului STRINDA și acordă în prezent asistență”, a declarat Comandamentul Central al militarilor americani, care supraveghează forțele americane din Orientul Mijlociu, într-un comunicat postat pe platforma de socializare X.

Proprietarul petrolierului, compania de transport maritim Mownickels, a declarat într-un comunicat marți că „nava a fost lovită de o rachetă și a luat foc. Din fericire, nu au existat răniți printre membrii echipajului, care au reușit să stingă incendiul.” S-a mai menționat că toți membrii echipajului sunt cetățeni indieni. Compania a raportat că „nava, care se îndrepta către Italia din Malaezia cu materii prime pentru biocombustibil, se îndreaptă acum spre un port sigur.” Potrivit site-ului portului Ashdod din Israel, nava urma să ajungă în Israel pe 4 ianuarie 2024.

Implicarea Houthi în conflictul Israel-Hamas

Houthiții s-au implicat în conflictul dintre Israel și Hamas, atacând nave în rutele maritime vitale și lansând drone și rachete asupra Israelului însuși. Purtătorul de cuvânt al Houthi a declarat că gruparea a reușit să împiedice trecerea mai multor nave în ultimele zile, acționând în sprijinul palestinienilor. Houthiții fac parte dintr-unul dintre mai multe grupuri din „Axa

Lasă un răspuns