Arma secretă a lui Biden față de Netanyahu
3 mins read

Arma secretă a lui Biden față de Netanyahu

Arma secretă a lui Biden față de Netanyahu

În martie 2010, la puțin peste un an de la începutul primului său mandat ca vicepreședinte al lui Barack Obama, Joe Biden s-a simțit umilit public de guvernul lui Benjamin Netanyahu. În ziua în care Biden a ajuns în Israel într-o vizită oficială, presa locală a raportat că guvernul a aprobat planuri de construire a 1.500 de unități rezidențiale noi în Ierusalimul de Est. Israelul a susținut că momentul anunțului a fost cauzat de o eroare birocratică, dar Washingtonul a fost furios. Nu a fost prima confruntare tensionată a administrației cu Netanyahu.

Humilierea publică a lui Biden

Joe Biden, vicepreședintele Statelor Unite la acea vreme, a fost într-o vizită oficială în Israel pentru a discuta despre relațiile bilaterale și securitatea regională. Cu toate acestea, în timp ce Biden se afla în țară, guvernul israelian a făcut un anunț care a provocat indignarea administrației americane.

Anunțul controversat al guvernului israelian

În acea zi, presa locală a dezvăluit că guvernul israelian a aprobat planuri de construire a 1.500 de unități rezidențiale noi în Ierusalimul de Est. Acest anunț a fost considerat extrem de provocator și insensibil, deoarece Ierusalimul de Est este o zonă disputată în conflictul israeliano-palestinian. Comunitatea internațională consideră această zonă ca fiind teritoriu ocupat de Israel și respinge orice acțiune de construcție în această regiune.

Furia administrației americane

Administrația lui Barack Obama, în care Biden era vicepreședinte, s-a arătat furioasă față de anunțul guvernului israelian. Washingtonul a condamnat vehement această acțiune, considerând-o un act de sfidare și o încălcare a înțelegerilor anterioare cu privire la construcțiile în Ierusalimul de Est. Biden a fost public umilit de această situație, iar relațiile dintre SUA și Israel au fost tensionate.

Relații dificile între Biden și Netanyahu

Aceasta nu a fost prima confruntare tensionată între Joe Biden și Benjamin Netanyahu. În timpul mandatului lui Obama, relațiile dintre SUA și Israel au fost adesea încordate din cauza diferențelor de opinie cu privire la procesul de pace israeliano-palestinian și politica de colonizare a teritoriilor ocupate. Biden și Netanyahu au avut numeroase neînțelegeri și momente tensionate în timpul mandatului lor.

Concluzie

Anunțul controversat al guvernului israelian privind construcția de unități rezidențiale în Ierusalimul de Est a provocat o nouă confruntare între administrația americană condusă de Joe Biden și guvernul lui Benjamin Netanyahu. Această situație a adâncit tensiunile din relațiile dintre SUA și Israel și a evidențiat diferențele de opinie cu privire la politica israeliană în regiune.

Lasă un răspuns