Acum 25 de ani, a fost inaugurat Aeroportul Internațional Gaza. Apoi a urmat Intifada.
3 mins read

Acum 25 de ani, a fost inaugurat Aeroportul Internațional Gaza. Apoi a urmat Intifada.

Aeroportul Internațional Gaza: O retrospectivă a inaugurării și a închiderii sale

25 de ani de la inaugurare

Acum 25 de ani, pe 24 noiembrie 1998, a avut loc o ceremonie istorică în Fâșia Gaza. Mii de palestinieni s-au adunat în colțul sud-vestic, la granița cu Egiptul, în apropierea punctului de trecere Kerem Shalom, și au privit cu admirație cum avioane mari din Maroc, Egipt și Iordania aterizează acolo. Ocazia a fost inaugurarea Aeroportului Internațional Dahaniya, ale cărui construcție fusese convenită ca parte a Acordurilor de la Oslo. O lună mai târziu, pentru prima dată în istorie, președintele american Bill Clinton a aterizat în Fâșia Gaza și, împreună cu președintele Autorității Palestiniene, Yasser Arafat, a tăiat panglica și a deschis oficial aeroportul.

O scurtă perioadă de funcționare

Aeroportul Internațional Gaza a fost deschis pentru zborurile comerciale cu un design marocan și cu un buget de aproximativ 100 de milioane de dolari în finanțare internațională. Palestinenii nu au avut control total asupra aeroportului, deoarece gardienii de securitate israelieni erau responsabili de controalele de securitate, inclusiv controlul pașapoartelor și verificarea bagajelor. Israelul trebuia să aprobe listele de pasageri în avans, iar zborurile din țări considerate inamice erau interzise. Cu toate acestea, pentru mulți locuitori din Gaza care au îmbulzit aeroportul în ziua ceremoniei, acesta a fost un alt pas pe drumul spre independența palestiniană.

Închiderea aeroportului

După izbucnirea celei de-a doua Intifada în septembrie 2000, Israelul a închis aeroportul și, un an mai târziu, bulldozerelor IDF i-au distrus pista de decolare și aterizare. La sfârșitul Intifadei și după retragerea din Fâșia Gaza în 2005, Israelul și Autoritatea Palestiniană, condusă pe atunci de prim-ministrul Ariel Sharon și președintele Mahmoud Abbas, au convenit să discute despre redeschiderea aeroportului. Cu toate acestea, preluarea Fâșiei Gaza de către Hamas în 2007 a pus capăt ideii, iar în Gaza o întreagă generație a crescut după închiderea aeroportului și nu a gustat niciodată acea clipă de libertate. De atunci, ceea ce a mai rămas din aeroport a fost jefuit și dezmembrat, iar ruinele sale sunt o mărturie tăcută a unui vis îndepărtat care s-a estompat.

Perspective de viitor

Există speranțe că Aeroportul Internațional Gaza va fi reconstruit în viitor, deoarece nu există altă soluție. Cu toate dificultățile și conflictele din regiune, oamenii speră că vor avea din nou acces la conexiuni aeriene internaționale și că vor putea călători cu ușurință în întreaga lume. Cu toate acestea, până atunci, ruinele aeroportului rămân ca o amintire a unei perioade de speranță și posibilități pentru poporul palestinian din Fâșia Gaza.

Lasă un răspuns