4 soldați rezervi au murit în Gaza, un altul într-un accident auto militar
5 mins read

4 soldați rezervi au murit în Gaza, un altul într-un accident auto militar

Patru soldați rezervi au murit în Gaza, un altul într-un accident auto militar

Patru soldați rezervi israelieni au murit în luptele din Fâșia Gaza, în timp ce al cincilea a decedat într-un accident auto militar. Aceste incidente au avut loc în timpul operațiunilor militare efectuate de Armata Israeliene în Gaza.

Progrese în luptele din Gaza

Se pare că Armata Israeliene a realizat progrese semnificative în tabăra de refugiați Jabalya, în timp ce luptele continuă să fie violente în cartierul Shujaiyeh din estul orașului Gaza. Atacurile masive ale forțelor israeliene au slăbit treptat batalioanele Hamas. Unii membri ai organizației se luptă până la moarte, iar alții se predau sau încearcă să scape din zona de conflict prin tuneluri.

Lansări de rachete din Liban

Forțele de apărare israeliene au detectat opt lansări de rachete din Liban către Galileea de Vest. Șase dintre acestea au fost interceptate, iar două au căzut în zone deschise. Nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești sau daune materiale. Armata israeliană a răspuns atacurilor și a atacat sursele din Liban responsabile de lansările de rachete.

Dezbateri în Cabinetul de Securitate

Cabinetul de Securitate al Israelului a discutat duminică seara posibilitatea admiterii palestinienilor din Cisiordania în Israel pentru a lucra. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio decizie în urma discuțiilor. Premierul Benjamin Netanyahu a propus această măsură, dar a decis să amâne votul când a devenit clar că o majoritate covârșitoare a miniștrilor era împotriva ei.

Soldați israelieni decedați

Armata Israeliene a anunțat numele a trei soldați care au murit în luptele din Fâșia Gaza, precum și al unuia care a decedat într-un accident auto militar. Printre aceștia se numără Gideon Ilani, în vârstă de 35 de ani, Etay Perry, în vârstă de 36 de ani, Eviatar Cohen, în vârstă de 42 de ani și Gal Bacher, în vârstă de 34 de ani. Aceștia și-au pierdut viața în timpul operațiunilor militare din Gaza.

Acuzații împotriva IDF

Postul de televiziune qatarez Al Jazeera a acuzat Armata Israeliene de regizarea unui videoclip care arată presupuși membri ai Hamas predându-se și predându-și armele. Potrivit Al Jazeera, un videoclip distribuit de Channel 12 News arată același bărbat punând o armă pe pământ fără să se uite în stânga sau în dreapta, iar apoi se întoarce la ceilalți prizonieri. În schimb, BBC a realizat o investigație proprie și a concluzionat că cele două videoclipuri sunt secțiuni diferite ale aceleiași secvențe, iar același bărbat aduce arme diferite pe trotuar. Cu toate acestea, BBC a ridicat îndoieli cu privire la circumstanțele incidentului și a întrebat dacă bărbatul palestinian și-a predat arma voluntar sau a fost forțat să o facă de soldații IDF.

Proteste împotriva bugetului statului

Activiști au protestat împotriva bugetului de stat în Tel Aviv, aruncând bancnote false și vărsând vopsea roșie la intrarea în Bet Jabotinsky. Aceștia au afișat și bannere care criticau guvernul pentru gestionarea proastă a resurselor și pentru distribuirea fondurilor în mod inadecvat. Activiștii au cerut guvernului să acorde mai multă atenție nevoilor cetățenilor și să revizuiască bugetul.

Dezvăluiri despre Hamas

Serviciul de securitate Shin Bet a publicat imagini din timpul investigației fostului ministru al comunicațiilor al Hamas din Fâșia Gaza, Yosef Almansi. În timpul anchetei, Almansi a criticat conducerea Hamas și a declarat că aceasta a distrus Gaza și că trebuie să fie schimbată. El a îndemnat locuitorii din Gaza să se opună conducerii actuale și să lucreze pentru reconstrucție.

Comandantul Hamas ucis într-un atac aerian

Armata Israeliene și serviciul de securitate Shin Bet au anunțat că au ucis noul comandant al batalionului Shujaiyeh al Hamas într-un atac aerian. Amad Krika a fost numit în funcție după ce predecesorul său, Wissam Farhat, a fost ucis într-un atac al IDF. Krika a fost responsabil pentru mai multe atacuri împotriva Israelului și a fost promovat în urma morții lui Farhat.

Situația actuală în conflictul israeliano-palestinian

Conflictul dintre Israel și grupurile militante din Fâșia Gaza continuă, cu atacuri și lupte violente de ambele părți. Organizațiile internaționale și liderii din regiune fac apel la o încetare a focului și la reluarea negocierilor pentru găsirea unei soluții pașnice. Între timp, numărul victimelor continue să crească, iar tensiunile în regiune sunt tot mai mari.

Lasă un răspuns