22 morți în urma atacurilor aeriene israeliene în apropierea Spitalului Shifa și unei școli
7 mins read

22 morți în urma atacurilor aeriene israeliene în apropierea Spitalului Shifa și unei școli

Atacurile aeriene israeliene în Gaza: 22 de morți în urma bombardamentelor spitalului Shifa și unei școli

Cel puțin 22 de persoane au murit în urma atacurilor aeriene israeliene asupra a trei spitale și a unei școli din Gaza, vineri, potrivit oficialilor palestinieni. În același timp, se desfășura o luptă terestră în apropierea unui alt spital, într-o încercare a forțelor israeliene de a elimina Hamas din inima enclavului.

Atacurile au vizat curtea celui mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, în primele ore ale dimineții, au cauzat pagube la Spitalul Indonezian și, potrivit unor informații, au declanșat un incendiu la spitalul de oncologie pediatrică Nasser Rantissi. Aceste spitale se află în nordul Gaza, unde Israel susține că sunt concentrați militanți Hamas care l-au atacat luna trecută și sunt pline de persoane strămutate, precum și pacienți și medici. Israel susține că Hamas îi folosește drept scuturi umane, ceea ce grupul neagă.

Tancurile israeliene, care avansează de aproape două săptămâni prin nordul Gaza, s-au poziționat în jurul spitalelor Nasser Rantissi, Children’s și Eye, precum și al spitalului Al-Quds, au declarat anterior personalul medical, alarmând opinia publică.

„Israel lansează acum un război împotriva spitalelor din orașul Gaza”, a declarat Mohammad Abu Selmeyah, directorul spitalului Shifa, care a fost lovit de rachete vineri dimineață, pentru Reuters.

Ministerul sănătății din Gaza a declarat că Israel a bombardat de cinci ori clădirile spitalului Shifa. „Un palestinian a fost ucis și mai mulți au fost răniți în atacul din dimineața devreme”, a declarat el telefonic. Videoclipurile verificate de Reuters arată scene de panică și oameni acoperiți de sânge.

Selmeyah a declarat ulterior că cel puțin 20 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra școlii Al-Buraq din orașul Gaza, unde se adăpostiseră persoane ale căror case fuseseră distruse.

Crucea Roșie Palestiniană a declarat că forțele israeliene trageau asupra spitalului Al-Quds, iar au avut loc confruntări violente, în urma cărora o persoană a fost ucisă și 28 rănite, majoritatea copii.

Israel nu a comentat imediat rapoartele. Aceasta susține că nu vizează civili și încearcă să-i protejeze, dar că militanții Hamas au ascuns centre de comandă și tuneluri sub spitalele Shifa și alte spitale.

Cu oficialii palestinieni raportând peste 10.000 de morți, Israelul a fost supus unor tot mai mari apeluri de reținere în războiul său cu Hamas, care durează de o lună, dar afirmă că militanții, ale căror atacuri din 7 octombrie au făcut ca toți israelienii să se teamă pentru viața lor, ar profita de un armistițiu.

Armata israeliană a declarat că a lovit peste 15.000 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza și a identificat 6.000 de arme începând cu începutul războiului.

Aproape înainte ca conflictul să se intensifice, spitalele din Gaza luptau să facă față, având probleme cu aprovizionarea cu medicamente, apă curată și combustibil pentru generatoare, iar intervențiile chirurgicale se efectuau fără anestezie.

În urma exploziei de la spitalul Shifa, mulți oameni au fugit. Ayman Al-Masri, rănit la picior în primele zile ale războiului, s-a adăpostit acolo împreună cu mama și sora sa acum 10 zile.

„Au lovit Shifa astăzi. Toată lumea a început să fugă pe străzi și am venit aici pe jos”, a declarat Masri pentru Reuters, care a spus că piciorul său încă îl durea.

„Dorim un armistițiu, dorim o soluție, o soluție politică. Vreau ca întreaga lume să stea alături de noi”, a spus el. „Zeci dintre copiii noștri sunt uciși în fiecare zi, acestea sunt masacre, este un război total.”

Guvernul israelian a declarat că oamenii vor avea toată ziua să se deplaseze în sudul Gaza și Al-Masri se numără printre miile de oameni care încearcă să scape. Media afiliată Hamas a citat oficiali ai sănătății care au spus că trei persoane au fost ucise pe o șosea folosită de cei care fugeau spre sud.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că sediul Hamas se află în subsolul spitalului Shifa, ceea ce înseamnă că spitalul ar putea pierde statutul de protecție și ar putea deveni o țintă legitimă.

Qidra a declarat că evacuarea spitalelor este imposibilă. „Vorbim despre 45 de bebeluși în incubatoare, 52 de copii în unități de terapie intensivă, sute de răniți și pacienți și zeci de mii de persoane strămutate”, a spus el.

Oficialii palestinieni au declarat că până joi au fost ucise 11.078 de persoane din Gaza, aproximativ 40% dintre acestea fiind copii, în urma atacurilor aeriene și cu artilerie, iar mulți alți au fost răniți.

Israelul susține că 1.400 de persoane au fost ucise, în principal civili, și aproximativ 240 au fost luati ostatici de către Hamas pe 7 octombrie, în timp ce 39 de militari au fost uciși în luptă de atunci.

A treia zi a bombardamentelor

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că colegii săi au raportat „o violență intensă” la spitalul Shifa și „un bombardament semnificativ” la spitalul Rantissi. Ministerul sănătății palestinian a declarat mai târziu că spitalul Rantissi a fost cuprins de flăcări după ce a fost lovit direct.

„Israelul… a vizat la primele ore ale dimineții mai multe spitale din Fâșia Gaza”, a declarat ministra sănătății palestiniene, Mai Alkaila.

O persoană care a pretins că este membru al personalului Spitalului pentru Copii Nasser a postat un apel pe rețelele sociale spunând că sunt înconjurați.

„Suntem blocați în spital de tancuri și suntem expuși unui foc intens împotriva noastră. Nu avem electricitate, nu avem oxigen pentru pacienți, nu avem apă potabilă”, se arată în mesaj. „Situația aici este foarte dificilă și periculoasă.”

Indonezia a declarat că părți din Spitalul Indonezian din nordul Gaza au fost deteriorate în exploziile de peste noapte.

Ministerul sănătății al Hamas din Gaza a declarat că 18 dintre cele 35 de spitale din Gaza și alte 40 de centre de sănătate nu mai sunt funcționale fie din cauza bombardamentelor, fie din cauza lipsei de combustibil.

Lasă un răspuns