2 soldați răniți în operațiunea de salvare a ostaticilor din Gaza; SUA blochează rezoluția de încetare a focului
9 mins read

2 soldați răniți în operațiunea de salvare a ostaticilor din Gaza; SUA blochează rezoluția de încetare a focului

2 soldați răniți în operațiunea de salvare a ostaticilor din Gaza; SUA blochează rezoluția de încetare a focului

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite solicită încetarea imediată a focului în Gaza

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Faisal bin Farhan Al-Saud, s-a întâlnit vineri seara la Washington cu omologul său american, Antony Blinken, și a cerut punerea în aplicare a „măsurilor urgente” pentru stabilirea unui armistițiu în Gaza, în scopul livrării de alimente și echipamente medicale rezidenților din Fâșia Gaza. Într-o declarație publicată de biroul lui Farhan, s-a mai precizat că acesta a afirmat că trebuie făcut tot posibilul pentru ca războiul din Gaza să nu escaladeze și să nu se extindă în întreaga regiune. „Trebuie să evităm consecințele periculoase pentru securitatea și stabilitatea internațională”, a declarat Ben Farrakhan citat în mesaj. Potrivit lui, este necesar un „drum al păcii pentru a ne asigura că poporul palestinian obține drepturile sale legitime”.

Hamas condamnă blocarea rezoluției de încetare a focului de către SUA

Hamas condamnă ferm veto-ul SUA care a blocat o propunere de rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru o încetare umanitară imediată a focului în Gaza, a declarat un oficial de rang înalt al Hamas vineri seara, printr-o declarație oficială, afirmând că gruparea teroristă consideră mișcarea Washingtonului „nemorală și inumană”. „Blocarea SUA a emiterii unei rezoluții de încetare a focului este o participare directă cu ocupația în uciderea poporului nostru și comiterea de noi masacre și epurări etnice”, a declarat Ezzat El-Reshiq, membru al biroului politic al grupului.

SUA blochează rezoluția de încetare a focului propusă de ONU

Statele Unite au blocat vineri o cerere a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru o încetare umanitară imediată a focului în războiul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas din Gaza, izolând diplomatic Washingtonul în timp ce își protejează aliatul. Treisprezece membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea unui proiect de rezoluție scurt, propus de Emiratele Arabe Unite, în timp ce Marea Britanie s-a abținut. Votul a avut loc după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară de avertizare oficială către Consiliul de Securitate, avertizând asupra unei amenințări globale pe durata războiului care durează de două luni.

Informații importante despre războiul dintre Israel și Hamas

Iată ce trebuie să știți la 64 de zile de la război:
– Armata israeliană se află într-o luptă acerbă în zona Khan Younis vineri, pe măsură ce forțele israeliene înconjoară centrele de putere ale Hamas în oraș. Israelul a fost bombardat cu rachete și proiectile din Gaza și Liban, inclusiv două salve asupra Tel Avivului într-o oră.
– Ore înainte ca Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să voteze o cerere de încetare umanitară a focului în Gaza, UNRWA a declarat că este aproape incapabilă să-și îndeplinească mandatul dat amploarea crizei din Fâșia Gaza.
– Autoritatea Palestiniană lucrează cu oficiali americani la un plan pentru Gaza postbelic, potrivit Bloomberg.
– IDF a declarat că este implicată în lupte acerbe în zona Khan Younis vineri, în timp ce forțele israeliene înconjoară centrele de putere ale Hamas în oraș. Potrivit IDF, organizația a început să folosească femei ca observatori, care în anumite cazuri încearcă să se apropie de soldați pentru a testa vigilenta lor.
– Un purtător de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a dezvăluit vineri seara că doi soldați au fost răniți într-o operațiune de salvare a ostaticilor din Gaza. Hagari a adăugat că nu au fost salvați ostatici în cadrul operațiunii.
– După ce fotografiile cu bărbați și băieți din Gaza, dezbrăcați până la lenjerie intimă, cu mâinile legate și în genunchi, au circulat pe scară largă, monitorii ONU au declarat că trupele israeliene au reținut bărbați și băieți începând cu vârsta de 15 ani într-o școală transformată în adăpost în orașul nordic Gaza, Beit Lahiya. Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat vineri că autoritățile israeliene îi interoghează pe cei reținuți, care ar fi fost ridicați în redutele Hamas.
– Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că a îndemnat omologul său israelian să protejeze mai bine civilii din Gaza, să livreze mai mult ajutor umanitar și să reducă violența coloniștilor din Cisiordania.
– Administrația Biden nu impune un termen limită strict Israelului pentru a încheia operațiunea sa militară în Gaza, a declarat Jon Finer, adjunctul consilierului național pentru securitate al SUA.
– Ore înainte ca Consiliul de Securitate al ONU să voteze o cerere de încetare umanitară a focului în războiul dintre Israel și Hamas, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat că nu există o protecție eficientă pentru locuitorii din Gaza și că nicio zonă din Gaza nu este în siguranță.
– Votul Consiliului de Securitate al ONU a fost amânat cu câteva ore vineri, până după o întâlnire planificată între miniștrii arabi și secretarul de stat american, Antony Blinken. Poziția SUA, care deține drept de veto, este că nu susține alte acțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU în ceea ce privește războiul dintre Israel și Hamas.
– IDF a anunțat moartea a patru soldați care au fost uciși în luptele din Fâșia Gaza.
– Primăria Bat Yam a anunțat că Eitan Levy, în vârstă de 53 de ani, anterior considerat ostatic, a fost ucis, iar corpul său este ținut de Hamas în Gaza.
– Sirenele au fost activate pe tot parcursul zilei în Israel, cu două salve într-o oră îndreptate spre zona Tel Avivului.
– IDF a declarat că mai multe rachete lansate din Liban au vizat posturile militare de-a lungul frontierei și că a răspuns cu foc de artilerie. Potrivit unui comunicat al IDF, o dronă israeliană a lovit o celulă militantă în zona Mount Dov din Liban peste noapte.
– Ministerul Sănătății Palestiniene a raportat că șase palestinieni au fost uciși de focul IDF în nordul Cisiordaniei. IDF a declarat că forțele de securitate israeliene au arestat cinci persoane căutate în Cisiordania, inclusiv doi membri Hamas.
– Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a semnat un ordin pentru detenția fără judecată pe o perioadă de patru luni a doi coloniști israelieni bănuiți de atacuri asupra palestinienilor.
– Un soldat israelian a fost rănit vineri seara în urma unui schimb de focuri în apropiere de Yabad, un sat palestinian situat în nordul Cisiordaniei. Potrivit IDF, mai mulți suspecți au deschis focul asupra unui post militar din apropierea lui Yabad.
– Aproximativ o treime dintre americani adulți (35%) aprobă răspunsul lui Biden la războiul dintre Israel și Hamas, în timp ce 41% dezaprobă și 24% nu sunt siguri, potrivit unui nou sondaj al Pew Research Center.
– Șeful UNRWA, agenția dedicată refugiaților palestinieni, a informat secretarul general al ONU că se confruntă cu cel mai dificil moment din cei 75 de ani de existență ai săi. Phillipe Lazzarini a avertizat cu privire la „colapsul mandatului pe care sunt așteptat să îl îndeplinesc”.
– Israel a acceptat deschiderea punctului de trecere Kerem Shalom cu Gaza pentru screening și inspectarea ajutorului umanitar livrat prin Egipt prin punctul de trecere Rafah, a declarat un oficial american de rang înalt joi seara.
– ONU a declarat că 69 de camioane cu provizii umanitare și 61.000 de litri de combustibil au intrat în Gaza din Egipt până joi.
– Comisia Europeană a anunțat că va furniza o sumă inițială de 125 de milioane de euro (134 de milioane de dolari) în ajutoare umanitare pentru palestinienii din 2024.

Pentru actualizări privind ziua 63 a războiului dintre Israel și Hamas, accesați aici.

Lasă un răspuns