13 soldați morți în Gaza; cetățeni străini și răniți din Gaza trec în Egipt
4 mins read

13 soldați morți în Gaza; cetățeni străini și răniți din Gaza trec în Egipt

13 soldați morți în Gaza; cetățeni străini și răniți din Gaza trec în Egipt

13 soldați israelieni au fost uciși în timpul luptelor din Fâșia Gaza, iar cetățeni străini și răniți din Gaza au fost evacuați în Egipt. Agenția ONU dedicată refugiaților palestinieni a cerut un încetare umanitară imediată, catalogând situația drept o chestiune de viață și de moarte pentru milioane de oameni. Uniunea Europeană a condamnat bombardarea unui tabăr de refugiați din Gaza de către Israel și a cerut respectarea regulilor internaționale de război.

13 soldați israelieni uciși în luptele din Gaza

13 soldați israelieni au fost uciși în luptele din Fâșia Gaza, ridicând astfel numărul total al militarilor israelieni uciși în Gaza la 13. Israelul a lansat o ofensivă militară în Fâșia Gaza ca răspuns la atacurile lansate de gruparea Hamas. Cel puțin 8.796 de palestinieni, inclusiv 3.648 de copii, au fost uciși în atacurile israeliene începând cu data de 7 octombrie. Uniunea Europeană a condamnat aceste atacuri și a cerut respectarea regulilor internaționale de război.

Evacuare cetățeni străini și răniți din Gaza în Egipt

Un acord intermediat de Qatar între Egipt, Israel și Hamas permite evacuarea cetățenilor străini și a răniților din Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah cu Egiptul. Acordul nu este legat de alte probleme aflate în negocieri, cum ar fi eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas sau crearea unei pauze umanitare în Fâșia Gaza afectată de penurie de alimente, apă, combustibil și medicamente. Până în prezent, punctul de trecere Rafah a fost deschis doar pentru intrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza.

Condamnare internațională pentru atacurile Israelului asupra taberelor de refugiați din Gaza

Israelul a fost condamnat la nivel internațional pentru atacurile lansate asupra unui tabăr de refugiați din Jabalia, din Fâșia Gaza. Uniunea Europeană a catalogat nivelul de distrugere drept fără precedent și a cerut respectarea regulilor internaționale de război. Statele Unite, Regatul Unit și alte țări occidentale au adunat forțe militare în Marea Mediterană în pregătirea pentru diferite scenarii, inclusiv un atac asupra Israelului, un front nordic între Israel și Hezbollah, escaladarea într-un război regional și evacuarea cetățenilor occidentali.

Arestarea unui palestinian care a condus cu un tractor în cartierul Beit Hanina din Ierusalim

Un palestinian în vârstă de 20 de ani a fost arestat sub suspiciunea că a condus cu un tractor în cartierul Beit Hanina din Ierusalim, scandând lozinci anti-israeliene. Poliția a intervenit după ce locuitorii cartierului au început să se adune în jurul suspectului și să arunce cu diverse obiecte înspre forțele de ordine. Individul a fost dus la audieri, iar autoritățile intenționează să solicite prelungirea perioadei de reținere. Incidentul a avut loc în contextul tensiunilor crescute dintre israelieni și palestinieni.

Incident antisemit în cimitirul central evreiesc din Viena

Președintele Comunității Evreiești din Viena, Oskar Deutsch, a anunțat că un incendiu a fost provocat în timpul nopții în secțiunea evreiască a cimitirului central din Viena, iar pe zidurile exterioare au fost desenate svastici. Incendiul nu a provocat victime, însă autoritățile investighează incidentul. Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a condamnat „atacul asupra cimitirului evreiesc în termeni categorici” și a promis că autorii vor fi găsiți rapid.

Reacții internaționale la conflictul din Gaza

Iranul a cerut țărilor musulmane să înceteze exporturile de petrol și alimente către Israel, condamnând bombardamentele asupra Fâșiei Gaza. În același timp, liderii principalelor comunități evreiești din Austria și Arabia Saudită au condamnat acțiunile Israelului în Gaza și au cerut încetarea agresiunii împotriva palestinienilor. În Statele Unite, un student la Universitatea Cornell a fost arestat sub acuzația de amenințare cu uciderea și mutilarea studenților evrei de pe campus.

Lasă un răspuns