Scuzele lui Susan Sarandon după discursul pro-palestinian stârnesc scandal antisemit
4 mins read

Scuzele lui Susan Sarandon după discursul pro-palestinian stârnesc scandal antisemit

Scuzele lui Susan Sarandon după discursul pro-palestinian stârnesc scandal antisemit

Actrița câștigătoare a premiului Oscar, Susan Sarandon, a emis o scuze publice pentru „diminuarea” suferinței evreiești sâmbătă, la aproape două săptămâni după ce a fost dată afară de United Talent Agency în urma comentariilor considerate de mulți ca fiind disprețuitoare față de valul de antisemitism care a cuprins Statele Unite începând cu 7 octombrie.

Comentariile lui Susan Sarandon și reacția comunității evreiești

Vorbind la un miting pro-palestinian în Union Square din New York luna trecută, protagonista unor filme precum „Thelma and Louise” și „The Rocky Horror Picture Show”, a declarat că „Există mulți oameni care se tem să fie evrei în acest moment și au parte de ceea ce înseamnă să fii musulman în această țară, deseori supus violenței.” Comentariile sale au fost interpretate de mulți membri ai comunității evreiești ca o încercare de minimalizare a ceea ce Liga Anti-Defaimație a descris ca fiind o creștere de patru ori a incidentelor antisemite începând cu începutul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza.

Scuzele lui Susan Sarandon

„Recent, am participat la un miting alături de un grup divers de activiști care doreau să evidențieze criza umanitară urgentă din Gaza și să ceară un armistițiu. Nu aveam planificat să vorbesc, dar am fost invitată să urc pe scenă și să spun câteva cuvinte,” a scris Sarandon într-o postare pe Instagram sâmbătă. „Intenționam să-mi exprim îngrijorarea cu privire la creșterea crimelor motivate de ură și am spus că evreii americani, ca ținte ale creșterii antisemitismului, ‘au parte de ceea ce înseamnă să fii musulman în această țară, deseori supus violenței.’ Această formulare a fost o greșeală teribilă, deoarece sugerează că până recent evreii nu au cunoscut persecuția, când de fapt este invers,” a declarat ea. „După cum știm cu toții, de secole de opresiune și genocid în Europa până la atacul împotriva Sinagogii Tree of Life din Pittsburgh, PA, evreii au fost de mult timp familiari cu discriminarea și violența religioasă care continuă și astăzi. Regret profund diminuarea acestei realități și rănirea oamenilor cu acest comentariu. Intenția mea a fost să arăt solidaritate în lupta împotriva intoleranței de orice fel și îmi pare rău că am eșuat să o fac.”

Creșterea incidentelor antisemite

Între 7 octombrie și 7 noiembrie, Centrul de Extremism al Ligii Anti-Defăimare a documentat 832 de incidente de agresiune, vandalism și hărțuire. Aceasta înseamnă o medie de aproape 28 pe zi. Acest lucru este comparabil cu cele 200 de incidente din aceeași perioadă a anului trecut. Comentariile lui Sarandon au ignorat ani de incidente antisemite îndreptate împotriva evreilor americani, inclusiv numeroase atacuri asupra sinagogilor din locuri precum Kansas City, Pittsburgh, Poway și Colleyville. În 2021, FBI a raportat că aproape 60% dintre crimele motivate de ură religioasă din America în 2020 au vizat evreii.

Reacțiile la scuzele lui Susan Sarandon

Scuzele lui Sarandon au fost respinse de mulți utilizatori de social media, inclusiv personalitatea televizată conservatoare Meghan McCain, care a tweetat că actrița este „un exemplu clasic al teoriei potcoavă – în care progresiștii se străduiesc să fie cât mai progresiști până ajung să fie într-adevăr expuși ca bigoti rasisti”. Într-o postare video în care a menționat-o pe Sarandon, actorul și comediantul evreu Michael Rapaport a spus că respectă oamenii care își cer scuze pentru comentariile făcute și că, deși a „trăit toată viața mea cerând scuze”, nu are „nimic de scuzat în ceea ce am spus după data de 7 octombrie cu privire la Hamas.” „Ei sunt teroriști nenorociți, criminali, violatori, pedofili și necrofili,” a declarat el.

Lasă un răspuns