Rachetă din Yemen spre Israel: Lansare fără precedent, interceptare fără precedent
4 mins read

Rachetă din Yemen spre Israel: Lansare fără precedent, interceptare fără precedent

O rachetă din Yemen a fost interceptată de Israel într-o lansare și interceptare fără precedent

Armata israeliană a reușit să intercepteze o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, fabricată în Iran, care a fost lansată de miliția Houthi din Yemen către Israel. Aceasta este prima dată când sistemul de apărare antirachetă Arrow, dezvoltat de Israel, a fost utilizat într-o operațiune reală cu succes. Interceptarea rachetei a avut loc în afara atmosferei terestre, iar detalii suplimentare despre acest incident nu au fost dezvăluite de către Forțele Aeriene israeliene și Ministerul Apărării.

Arrow 2 – Un sistem de apărare antirachetă eficient

Forțele Aeriene israeliene operează mai multe baterii de rachete Arrow 2, care pot lovi rachete la altitudini mari și pot chiar să atingă o rachetă care se divide în mai multe capete nucleare. În trecut, sistemul Arrow 2 a mai fost utilizat pentru interceptarea unei rachete siriene S-200, care a fost lansată către avioanele Forțelor Aeriene israeliene în timpul unui atac asupra unor ținte din Siria. Cu toate acestea, incidentul de luni reprezintă prima utilizare a sistemului Arrow 2 în scopul său inițial – interceptarea unei rachete lansate către Israel dintr-o țară îndepărtată.

Houthis și conflictul din Yemen

Miliția Houthi din Yemen a câștigat o vastă experiență în utilizarea rachetelor și dronelor fabricate în Iran în timpul războiului împotriva coaliției arabe conduse de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care a invadat Yemenul în 2015 pentru a preveni preluarea puterii de către Houthi. În ultimele săptămâni, Houthi au lansat mai multe drone, rachete de croazieră și rachete balistice către Israel. Pe 19 octombrie, USS Carney, un distrugător al Marinei SUA, a reușit să intercepteze rachete de croazieră și drone lansate către Israel. În plus, bateria Patriot a Arabiei Saudite a reușit să doboare o rachetă de croazieră Houthi lansată către Eilat.

O lansare și interceptare fără precedent

Lansarea rachetei din Yemen către Israel este considerată cea mai lungă lansare de rachetă balistică din istoria modernă, cu o rază de acțiune de cel puțin 1600 de kilometri. Interceptarea acestei rachete cu ajutorul sistemului Arrow reprezintă cea mai lungă interceptare în timp de război din istorie. Sistemul Arrow este primul sistem de apărare antirachetă special conceput pentru interceptarea rachetelor balistice. În comparație, alte sisteme de apărare antirachetă, cum ar fi sistemul Patriot al Statelor Unite, au fost inițial concepute ca sisteme antiaeriene și ulterior adaptate pentru apărarea împotriva rachetelor balistice.

Implicațiile regionale ale interceptării

Interceptarea cu succes a rachetei din Yemen demonstrează capacitățile Israelului de a acționa împotriva programului de rachete al Iranului, care a furnizat racheta lansată. Acest lucru are implicații mai largi pentru conflictul regional în curs. Israelul și Statele Unite au desfășurat mai multe exerciții în ultimii ani pentru a-și consolida capacitățile de apărare antirachetă și pentru a stabili bazele unui sistem de apărare regional care să includă aliații americani din regiune. Interceptarea Arrow demonstrează că aceste eforturi sunt eficiente și că Israelul are capacitatea de a răspunde la amenințările din zonă.

Controversele și criticii sistemului Arrow

Sistemul de apărare antirachetă Arrow a fost controversat de la început. Susținătorii proiectului au subliniat necesitatea apărării Israelului împotriva unei posibile amenințări cu rachete balistice, inclusiv posibilitatea unei rachete echipate cu o încărcătură nucleară. Însă criticii au argumentat că acesta este un proiect costisitor, care nu se justifică în fața unei amenințări care poate să nu se materializeze. Succesul interceptării rachetei din Yemen nu va pune capăt criticilor, deoarece este vorba doar despre o singură interceptare și efectele rachetei în cazul unui impact în Eilat nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, susținătorii sistemului Arrow consideră că investiția a fost justificată și că aceasta demonstrează capacitățile Israelului de a acționa în regiune.

Lasă un răspuns