Netanyahu critică poziția ‘anti-Israel’ a lui Putin și legăturile cu Iranul
4 mins read

Netanyahu critică poziția ‘anti-Israel’ a lui Putin și legăturile cu Iranul

Netanyahu critică poziția ‘anti-Israel’ a lui Putin și legăturile cu Iranul

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit duminică cu președintele rus Vladimir Putin și și-a exprimat nemulțumirea față de „pozițiile anti-Israel” adoptate de Moscova la Organizația Națiunilor Unite (ONU), conform unui comunicat israelian. Rusia a susținut o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU pentru un armistițiu în Gaza, care a fost respinsă prin veto de Statele Unite vineri. În discuția cu Putin, Netanyahu și-a exprimat, de asemenea, „dezaprobarea fermă” față de „colaborarea periculoasă” a Rusiei cu Iranul, se arată în comunicatul israelian.

Rusia își exprimă disponibilitatea de a ajuta în Gaza

Kremlinul a declarat duminică că discuția dintre Putin și Netanyahu s-a concentrat pe criza umanitară din Gaza. Putin și-a reiterat poziția de a condamna și de a rezista terorismului în toate formele sale în timpul apelului și a subliniat că lupta împotriva terorismului nu trebuie să conducă la consecințe catastrofale pentru civili. Kremlinul a spus că Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta cu asistență pentru a minimiza suferința civililor nevinovați și pentru a dezescalada conflictul. De asemenea, cei doi lideri au discutat despre obiectivul lor comun de a evacua cetățenii ruși din Gaza și de a elibera ostaticii israelieni ținuți în Fâșia Gaza. Putin și alți purtători de cuvânt oficiali ruși au subliniat de la 7 octombrie necesitatea de a se strădui pentru un armistițiu și de a rezolva conflictul prin stabilirea unui stat palestinian alături de Israel. La doar cinci zile după atacul Hamas, Putin a spus pentru prima dată că Israelul are dreptul să se apere în urma atacului.

Lavrov cere monitorizare internațională în Gaza

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat duminică că nu este acceptabil ca Israelul să folosească atacul terorist al Hamas din 7 octombrie ca justificare pentru pedepsirea colectivă a poporului palestinian și a cerut monitorizare internațională pe teren în Gaza.

Putin își consolidează poziția în Orientul Mijlociu

Președintele Vladimir Putin a pus repetat vina pe războiul dintre Israel și grupul terorist palestinian Hamas pe eșecul anilor de diplomație americană în Orientul Mijlociu, în timp ce își propune să poziționeze Rusia ca un jucător important cu legături cu toți actorii majori din regiune. În ultimele săptămâni, Putin și-a acordat o atenție substanțială Orientului Mijlociu. Săptămâna trecută, a vizitat Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, prima vizită care depășește granițele Rusiei de la emiterea mandatului internațional împotriva sa de către Curtea Penală Internațională de la Haga. Apoi a primit prințul moștenitor al Omanului și prim-ministrul iranian Ibrahim Raisi, care a declarat că Israelul comite crime împotriva umanității în Gaza și că face parte dintr-un „sistem global injust”. La sfârșitul lunii octombrie, o delegație Hamas condusă de adjunctul șefului biroului politic al organizației teroriste, Moussa Abu Marzouk, a fost primită la Moscova. Rusia și-a apărat decizia de a primi delegația, spunând că este necesar să mențină contacte cu toate părțile implicate în conflictul israeliano-palestinian. Lavrov a subliniat că Moscova menține legături doar cu brațul politic al Hamas. „Considerăm necesar să continuăm contactele cu toate părțile și, desigur, vom continua dialogul cu Israelul”, a declarat acesta.

Rusia are legături cu toți actorii cheie din Orientul Mijlociu

Rusia are legături cu toți actorii cheie din Orientul Mijlociu, inclusiv Israelul, Iranul, Siria, Hamas și Autoritatea Palestiniană susținută de Occident, care exercită o autonomie limitată sub ocupația militară israeliană în Cisiordania.

Lasă un răspuns