Monument biblic pierdut în Ierusalim, în vedere, teorie nouă afirmă
5 mins read

Monument biblic pierdut în Ierusalim, în vedere, teorie nouă afirmă

Monument biblic pierdut în Ierusalim, în vedere, teorie nouă afirmă

Un monument biblic pierdut în Ierusalim ar putea fi în sfârșit identificat, potrivit unei teorii noi prezentate de o echipă de cercetători. Această structură enigmatică, numită Millo, a fost menționată în Vechiul Testament ca fiind construită de regele Solomon. Până acum, natura și locația Millo-ului au fost subiectul speculațiilor, însă această nouă teorie sugerează că arheologii ar fi descoperit de fapt Millo-ul cu decenii în urmă, fără să știe acest lucru.

Cercetare multidisciplinară

Într-un articol publicat în Journal of Biblical Literature în 2021, echipa de cercetători propune o teorie privind identificarea Millo-ului. Aceștia au folosit o combinație de dovezi lingvistice, biblice, istorice și arheologice pentru a susține argumentul lor. Deși unii arheologi nu implicati în studiu consideră că argumentul este puternic, dar nu concludent, alții rămân neconvinși că fortificațiile antice din apropierea izvorului de apă sunt o alegere potrivită pentru Millo.

Natura și locația Millo-ului

Biblia nu oferă multe informații despre această structură în afara numelui său – Millo. Cercetătorii au presupus că Millo-ul ar fi o formă de terasare sau un zid de sprijin, bazându-se pe originea cuvântului ebraic „mil”, care înseamnă a umple. Cea mai comună interpretare a fost că Millo-ul se referă la terasele de pe pantele dealului, sau chiar la Structura de Piatră Treptată, un zid masiv de sprijin situat pe versantul estic al dealului, descoperit în anii ’60. Cercetătorii propun acum că Millo-ul ar putea fi de fapt un complex defensiv care proteja izvorul de apă din Ierusalim și că termenul „mil” ar putea fi asociat umplerii unor containere cu apă.

Fortificațiile din apropierea izvorului Gihon

În anii ’90 și începutul anilor 2000, arheologii au descoperit în orașul David o serie de fortificații care înconjurau izvorul Gihon. Acestea includ „Pasajul Fortificat”, care asigura accesul la izvor în vremurile antice, și Turnul Izvorului, o structură defensivă impunătoare construită din bolovani de piatră masivi. Aceste fortificații sunt considerate a fi cea mai bună candidată pentru identificarea Millo-ului.

Argumente biblice și lingvistice

Cercetătorii susțin că există mai multe indicii în textul biblic care susțin teoria lor. Descrierea unei structuri în textul biblic se potrivește cu Turnul Izvorului, numit și „casa” Millo în povestea asasinării lui Ioaș. De asemenea, Millo-ul este menționat de obicei în relație cu fortificațiile din Ierusalim. Este important de menționat că Millo-ul apare doar în legătură cu regii timpurii ai Ierusalimului și este menționat ultima oară ca fiind reparat de către Ezechia, regele lui Iuda la sfârșitul secolului al VIII-lea î.Hr. Aceasta ar putea explica de ce Millo-ul nu a fost menționat în istorisirile despre regii ulteriori ai lui Iuda. De asemenea, studiul lingvistic arată că termenul „mil” este folosit mai des pentru umplerea recipientelor cu apă decât pentru umplerea cu sol.

Dezbatere privind datarea

Un punct cheie al acestei teorii este datarea fortificațiilor din apropierea izvorului Gihon. Arheologii Ronny Reich și Ely Shukron au datat inițial aceste structuri în Epoca Bronzului Mijlociu, aproximativ în secolul al XVIII-lea – al XVII-lea î.Hr., pe baza ceramicii găsite și a utilizării de pietre masive pentru construirea zidurilor, caracteristică acelei perioade. Aceasta ar însemna că Turnul Izvorului a fost construit de către locuitorii canaaniți timpuriu ai Ierusalimului, cu sute de ani înainte de presupusa perioadă a lui David și Solomon. Cu toate acestea, excavările mai recente și datarea cu radiocarbon au arătat că o parte a turnului a fost construită în secolul al IX-lea î.Hr., în perioada Primului Templu. Această datare se încadrează în perioada în care ar fi trăit Solomon și se potrivește cu descrierea biblică a Millo-ului ca fiind reparat de către regii ulteriori ai lui Iuda.

O teorie controversată

Există opinii diferite în rândul arheologilor cu privire la teoria propusă de cercetători. Unii consideră că identificarea Turnului Izvorului cu Millo-ul este posibilă, în timp ce alții consideră că nu există suficiente dovezi pentru a susține această teorie. Există și alte propuneri privind localizarea Millo-ului, inclusiv una care sugerează că nucleul original al Ierusalimului nu se afla pe dealul City of David, ci pe Muntele Templului. Aceasta ar însemna că Millo-ul, palatul regelui și Templul în sine ar fi fost situate în apropiere unul de celălalt pe Muntele Templului, și nu în City of David.

În concluzie, teoria propusă de cercetători privind identificarea Millo-ului oferă o nouă perspectivă asupra acestei structuri biblice pierdute. Deși există încă dezbateri și opinii diferite în rândul arheologilor, această teorie deschide noi direcții de cercetare și poate contribui la o mai bună înțelegere a istoriei Ierusalimului și a perioadei Primului Templu.

Lasă un răspuns