Modificarea legii privind supravegherea ar oferi PM-ul israelian mare putere fără supraveghere
2 mins read

Modificarea legii privind supravegherea ar oferi PM-ul israelian mare putere fără supraveghere

Modificarea legii privind supravegherea ar oferi PM-ul israelian mare putere fără supraveghere

Guvernul a publicat luni proiectul care ar putea deveni prima modificare adusă legii din 2002 care reglementează agenția israeliană de securitate internă. Potrivit preambulului proiectului de lege, acesta are ca scop „clarificarea și actualizarea prevederilor din lege, în timp ce limitează autoritățile acordate serviciului de securitate Shin Bet și stabilirea unor mecanisme obiective de raportare, supraveghere și control.”

Obiectivele modificării legii

Proiectul de lege are ca scop principal clarificarea și actualizarea prevederilor legii din 2002 care reglementează agenția israeliană de securitate internă, Shin Bet. Planul este de a stabili mecanisme obiective de raportare, supraveghere și control pentru a asigura transparența și responsabilitatea serviciului de securitate.

Oferirea de putere nelimitată Prim-ministrului

Unul dintre aspectele controversate ale proiectului de lege este acordarea Prim-ministrului israelian puteri sporite fără supraveghere. Conform modificării propuse, Prim-ministrul ar avea autoritatea de a lua decizii importante în ceea ce privește securitatea internă, fără a fi supus supravegherii sau controlului. Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la posibilitatea abuzurilor de putere și lipsa de responsabilitate în fața publicului.

Raportare, supraveghere și control obiective

Proiectul de lege prevede, de asemenea, stabilirea unor mecanisme obiective de raportare, supraveghere și control pentru serviciul de securitate Shin Bet. Aceste mecanisme ar asigura transparența și ar permite monitorizarea activităților agenției de către entități independente. Scopul este să se evite abuzurile și să se asigure respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Critici și îngrijorări

Cu toate acestea, există critici care susțin că proiectul de lege ar putea duce la o concentrare excesivă a puterii în mâinile Prim-ministrului și la o lipsă de supraveghere adecvată. Aceasta ar putea crea un mediu propice pentru abuzurile de putere și încălcarea drepturilor omului. Organizațiile pentru drepturile omului și societatea civilă au exprimat îngrijorare cu privire la modificările propuse și au solicitat o dezbatere publică amplă înainte de adoptarea finală a legii.

Concluzie

Modificarea legii privind supravegherea din Israel ridica numeroase provocări și întrebări cu privire la puterea nelimitată a Prim-ministrului și supravegherea adecvată a serviciului de securitate. Cu toate acestea, se așteaptă ca dezbaterea publică să continue și să fie luate în considerare toate opiniile și îngrijorările exprimate înainte de adoptarea finală a legii. Este crucial ca orice modificare adusă să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor și să evite abuzurile de putere.

Lasă un răspuns