Israel cere statelor arabe zonă tampon în Gaza postbelică, spun sursele
4 mins read

Israel cere statelor arabe zonă tampon în Gaza postbelică, spun sursele

Israel cere statelor arabe zonă tampon în Gaza postbelică, spun sursele

Israel a informat mai multe state arabe că dorește să creeze o zonă tampon în partea palestiniană a frontierei cu Gaza pentru a preveni atacurile viitoare, în cadrul propunerilor pentru enclava după încheierea războiului, au declarat surse egiptene și regionale. Potrivit a trei surse regionale, Israel și-a comunicat planurile vecinilor săi, Egiptul și Iordania, împreună cu Emiratele Arabe Unite, care au normalizat relațiile cu Israel în 2020. De asemenea, s-a afirmat că Arabia Saudită, care nu are relații cu Israel și care a întrerupt un proces de normalizare mediat de SUA după izbucnirea războiului din Gaza pe 7 octombrie, a fost informată. Sursele nu au precizat cum a ajuns informația la Riad, care oficial nu are canale de comunicare directă cu Israel. Turcia, care nu este un stat arab, a fost și ea informată, au declarat sursele. Inițiativa nu indică o încheiere iminentă a ofensivei Israelului, dar arată că Israelul se adresează în afară mediatorilor arabi consacrați, cum ar fi Egiptul sau Qatarul, în încercarea sa de a da forma unei Gaze postbelice.

Israelul vrea să creeze o zonă tampon pentru a preveni atacurile Hamasului

Un oficial regional de securitate a declarat că „Israelul dorește această zonă tampon între Gaza și Israel, de la nord la sud, pentru a preveni infiltrarea sau atacurile oricărui grup militant, inclusiv Hamas”. Oficialul a cerut să nu fie identificat în funcție de naționalitate. Întrebat despre planurile pentru o zonă tampon, Ophir Falk, consilier de politică externă al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat pentru Reuters: „Planul este mai detaliat decât atât. Se bazează pe un proces în trei etape pentru ziua după Hamas.” El a explicat că cele trei etape implică distrugerea Hamasului, demilitarizarea Fâșiei Gaza și deradicalizarea enclavei. „O zonă tampon poate face parte din procesul de demilitarizare”, a adăugat el. Însă a refuzat să ofere detalii cu privire la discuțiile cu partenerii internaționali, inclusiv statele arabe.

Reacțiile internaționale

Un oficial american, care a refuzat să-și dezvăluie identitatea, a afirmat că Israelul a „lansat” ideea unei zone tampon, fără a preciza cui a fost adusă în discuție. Într-o conferință de presă vineri seară, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că „Am spus de multe ori că nu susținem o reducere a limitelor geografice ale Gazei, punct. Am spus și că Israelul are dreptul să se protejeze, desigur, nimeni nu vrea să se întâmple din nou pe 7 octombrie.” El a adăugat că „Am fost foarte clari prin principiile enunțate de secretarul Blinken la Tokyo că Gaza nu ar trebui să mai fie guvernată și controlată de Hamas. Și, așa cum am spus, teritoriul Gazei în orice scenariu viitor trebuie să rămână pământ palestinian și nu poate fi redus, dar în acest moment, nu suntem în poziția de a specula cu privire la structura viitoarelor bariere sau structuri de securitate.”

Planurile Israelului sunt în dezbatere

O sursă de securitate israeliană a declarat că idea zonei tampon este „în curs de examinare”, adăugând că „nu este clar momentan cât de adâncă va fi aceasta și dacă ar putea avea 1 kilometru sau 2 kilometri sau sute de metri [în interiorul Gazei].” Două surse de securitate egiptene au declarat că Israelul a ridicat ideea în cadrul negocierilor de mediere cu Egiptul și Qatarul privind dezarmarea nordului Gazei și înființarea unei zone tampon în nordul Gazei sub supraveghere internațională. Sursele au declarat că mai multe state arabe se opun acestei idei. Deși statele arabe nu s-ar opune unei bariere de securitate între cele două părți, există dezacord cu privire la amplasamentul acesteia, au adăugat ele.

Compararea cu zona de securitate din sudul Libanului

Sursele regionale au comparat planul pentru zona tampon din Gaza cu „zona de securitate” pe care Israelul o avea în sudul Libanului. Israelul a evacuat acea zonă, care avea o adâncime de aproximativ 15 kilometri (10 mile), în anul 2000, după ani de lupte și atacuri ale grupului Hezbollah din Liban.

Lasă un răspuns