Eliberatul ostatic israelian: Captivitatea în Gaza a fost un ‘ruletă rusească’
4 mins read

Eliberatul ostatic israelian: Captivitatea în Gaza a fost un ‘ruletă rusească’

Eliberatul ostatic israelian: Captivitatea în Gaza a fost un ‘ruletă rusească’

Sharon Alony-Cunio, o femeie israeliană, a supraviețuit 52 de zile ca ostatică în Gaza împreună cu cele două fetițe ale sale înainte de a fi eliberată într-un schimb cu Hamas. Cu toate acestea, ea se teme pentru viața soțului său, care este încă ținut captiv în enclava palestiniană bombardată. Acum acasă cu gemenele sale de trei ani, Julie și Emma, ea face un apel pentru eliberarea celorlalți 137 de ostatici. „Fiecare minut este critic. Condițiile acolo nu sunt bune și zilele par că nu se mai termină”, a declarat ea pentru Reuters în primul ei interviu.

Un joc de ruletă rusească

„Este un joc de ruletă rusească. Nu știi dacă mâine dimineață te vor ține în viață sau te vor ucide, doar pentru că vor sau doar pentru că sunt cu spatele la zid”, a spus Alony-Cunio, în vârstă de 34 de ani. Alony-Cunio a fost una dintre cele 240 de persoane luate ostatec pe 7 octombrie de către membri ai Hamas care au trecut granița cu Israelul și au ucis aproximativ 1.200 de oameni.

Militanții care au preluat kibbutz-ul ei, Nir Oz, aflat la puțin peste un mile de Gaza, au dat foc casei sale și au luat-o cu ei sub amenințarea armelor după ce a ieșit pe fereastră. Ea a fost dusă peste graniță împreună cu soțul său David și una dintre gemenele lor, a spus ea. A doua fiică a fost ținută separat în Gaza timp de 10 zile înainte ca ei să fie reuniți în captivitate cu alți 12 ostatici în condiții dificile, în special pentru copii.

Condiții dificile de viață

„Toți renunțau la mâncare pentru ele (fetele). Nu știi dacă seara va fi un pita (pâine) așa că dimineața salvezi ceva pentru seară. Totul este foarte calculat, un sfert de pita, jumătate de pita păstrată pentru dimineața următoare.” Uneori erau hrăniți cu curmale și brânză, iar uneori împărțeau carne, orez și rații pentru șase persoane între cei 12.

Așteptarea pentru a li se permite să meargă la toaletă era o problemă pentru fetițe, a spus ea, așa că trebuiau să folosească un chiuvetă și un coș de gunoi. „Uneori, când era o întrerupere de curent, ne lăsau să deschidem ușa, trăgeau perdeaua și apoi vorbeam în șoaptă. Cum ții un copil treaz timp de 12 ore doar cu șoapte?”

Grupul ei de ostatici a fost ținut deasupra solului și s-a mutat de câteva ori, a spus ea, dar cu amintiri încă proaspete și cu soțul său încă înăuntru, Alony-Cunio a fost reticentă să dea mai multe detalii despre capturarea sa și timpul petrecut ca ostatică.

Disperarea și incertitudinea

Dar una dintre cele mai mari dificultăți, a spus ea, este pur și simplu faptul că nu știe ce se face pentru a-i elibera. „În fiecare zi este plâns, frustrare și anxietate. Cât timp vom fi aici? Ne-au uitat? Au renunțat la noi?”

Un armistițiu de șapte zile a dus la eliberarea a peste 100 de ostatici. Restul sunt încă ținuți incomunicați în timp ce Israelul bombardează Gaza, jurând să elimine Hamas. Potrivit autorităților locale de sănătate, peste 18.000 de persoane au fost ucise în Gaza.

Multe familii ale celor 137 de ostatici rămași în Gaza, ale căror nume și fotografii se află pe afișe pe străzile Israelului, sunt speriate. „Copiii mei sunt sfâșiați”, a spus Alony-Cunio. „Eu sunt sfâșiată fără cealaltă jumătate, iubirea vieții mele, tatăl fetelor mele care mă întreabă în fiecare zi, unde este tati?”

David a fost separat de ele cu trei zile înainte de eliberarea lor pe 27 noiembrie, înainte ca luptele să reînceapă. Eliberarea celorlalți ostatici ar trebui să fie prioritatea principală, a spus ea. „Mă tem că voi primi vești proaste că el nu mai este în viață,” a spus Alony-Cunio.

„Nu suntem doar nume pe un afiș. Suntem ființe umane, carne și sânge. Tatăl fetelor mele este acolo, partenerul meu și mulți alți tați, copii, mame, frați.”

Lasă un răspuns