Declarația facultății Columbia despre masacrul Hamas stârnește furie
2 mins read

Declarația facultății Columbia despre masacrul Hamas stârnește furie

Declarația facultății Columbia despre masacrul Hamas stârnește furie

O scrisoare deschisă semnată de aproximativ 130 de membri ai corpului profesoral al Universității Columbia, prin care se descrie atacul mortal al Hamas asupra civililor israelieni din 7 octombrie drept o „acțiune militară”, a stârnit o mare indignare publică și acuzații de complici în ura față de evrei.

Scandalul declarației universității

Scrisoarea deschisă, publicată pe site-ul oficial al universității, a generat un val de critici și nemulțumiri atât în rândul comunității academice, cât și în societatea civilă. Aceasta a fost percepută de mulți ca o încercare de justificare a terorismului și de minimalizare a impactului asupra victimelor nevinovate.

Accuzații de complicitate în ura față de evrei

Numeroase voci din rândul organizațiilor și comunităților evreiești au acuzat facultatea Columbia că își manifestă astfel sprijinul față de gruparea teroristă Hamas și că alimentează sentimentele de ură față de evrei. Aceste acuzații au fost susținute și de faptul că scrisoarea nu menționează deloc terorismul și nu condamnă acțiunile violente ale Hamas.

Reacția universității

Universitatea Columbia a emis o declarație oficială în care a subliniat că scrisoarea reprezintă doar opinia semnatarilor și nu reflectă poziția instituției în ansamblu. Aceasta a afirmat că universitatea promovează libertatea de exprimare și pluralismul ideatic, însă nu susține sau justifică actele de violență și terorism.

Reacții din partea comunității academice

Un număr semnificativ de profesori și studenți de la Universitatea Columbia au criticat dur declarația semnată de colegii lor. Aceștia au subliniat faptul că această acțiune nu reprezintă opinia majorității și că nu reflectă valorile și principiile pe care se bazează instituția academică.

Presiuni pentru retragerea declarației

Organizațiile evreiești din Statele Unite au cerut retragerea imediată a declarației și au solicitat un răspuns clar din partea conducerii universității. De asemenea, au fost lansate petiții online prin care se cere demisia semnatarilor scrisorii, invocând faptul că aceștia au încălcat principiile de etică și integritate academică.

Concluzii

Scandalul declarației facultății Columbia cu privire la masacrul Hamas a adus în prim-plan tensiunile și diviziunile din cadrul comunității academice și societății în general. Această controversă ridică întrebări cu privire la limitările libertății de exprimare și responsabilitatea instituțiilor academice în promovarea valorilor democratice și a drepturilor omului.

Lasă un răspuns