Decesul lui Shlomo Avineri, ilustrul savant politic israelian, eminent cercetător sionist, la vârsta de 90 de ani
4 mins read

Decesul lui Shlomo Avineri, ilustrul savant politic israelian, eminent cercetător sionist, la vârsta de 90 de ani

Decesul lui Shlomo Avineri, ilustrul savant politic israelian, eminent cercetător sionist, la vârsta de 90 de ani

  • Prof. Shlomo Avineri, un cercetător de frunte în domeniul științei politice și al istoriei din Israel și din străinătate și câștigător al Premiului Israel, a murit vineri la vârsta de 90 de ani.
  • Avineri, membru al Academiei Naționale de Științe din Israel, a fost un scriitor prolific și un jurnalist care a contribuit în mod regulat cu articole la Haaretz. El a fost unul dintre cei mai importanți cercetători ai scrierilor lui Marx și Hegel, sionismului și socialismului din lume. A fost unul dintre cei mai vechi și mai importanți contribuitori la conversația politică națională din Israel.

Opiniile lui Avineri asupra conflictului israeliano-palestinian

  • În ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian, Avineri a recunoscut că aparținea „categoriei de israelieni care nu știu cum să rezolve conflictul”. El a criticat atât Israelul, cât și palestinienii. Într-un interviu cu Yair Sheleg de la Institutul Hartman, Avineri a declarat că stânga israeliană ar trebui să îi facă responsabili și pe palestinieni pentru conflict.
  • „Aparțin celor care au o mulțime de critici la adresa politicii israeliene în teritorii, dar este imposibil să ignori faptul că și cealaltă parte, cea palestiniană, nu a avut o voce serioasă până în prezent, admitând că am făcut o greșeală în 1948”, a spus el în interviu. „Ar trebui să fi acceptat planul de partiție la fel ca evreii. Cred cu adevărat că Israelul trebuie să se raporteze serios la problema Nakba, dar Nakba înseamnă că îi cer și părții palestiniene să spună că greșeala lor nu a fost doar că nu au câștigat, ci mai degrabă faptul că au încercat să șteargă statul Israel. Este o voce pe care cu greu o auzi de partea palestiniană. Ce s-ar fi întâmplat dacă palestinienii ar fi acceptat planul de partiție propus în 1947? Atunci ar fi existat deja un stat palestinian alături de Israel. Încă nu am auzit vreun palestinian spunând asta.”

Analiza lui Avineri asupra crizelor democrațiilor occidentale

  • Ultimul său articol în Haaretz a fost publicat acum un an, în care a analizat rezultatele alegerilor israeliene. El a subliniat că „contextul global care există în fundal nu poate fi ignorat: Toate democrațiile occidentale trec prin crize și se confruntă cu provocări dificile, și noi facem parte din aceste procese”. El a oferit propria sa interpretare a acestor evoluții.
  • „Motivele acestor procese diferă de la țară la țară, dar au anumite aspecte comune: Ossificarea politică a partidelor tradiționale care nu s-au adaptat la condițiile în schimbare, valuri masive de imigrație din lumea a treia, impactul media non-stop și a rețelelor sociale”, a scris el. „Ca parte inseparabilă a restului lumii, ne aflăm în prezent în companie (foarte proastă) ‘bună'”.

Biografie și moștenire

  • Născut în 1933 în Bielsko, Polonia, Shlomo Avineri a emigrat în Palestina cu părinții săi în 1939. El a studiat la Universitatea Ebraică din Ierusalim și la London School of Economics and Political Science.
  • A obținut doctoratul de la Universitatea Ebraică în 1964, ceea ce a dus la prima sa carte, „Gândirea socială și politică a lui Karl Marx”. Ulterior, a fost șeful departamentului de științe politice și decan al școlii de științe sociale de acolo. În 1975, a devenit director general al Ministerului de Externe în timpul primei administrații a lui Yitzhak Rabin, servind sub Yigal Allon. A demisionat în 1977 când partidul Likud a venit la putere.
  • După căderea Uniunii Sovietice, a sfătuit statele din Europa de Est cu privire la procesul de democratizare. A fost, de asemenea, membru al delegațiilor internaționale care au supravegheat primele alegeri libere.
  • Avineri a fost căsătorit cu Devora Avineri nee Nadler, avocată, care a murit în 2022. El este supraviețuit de fiica sa Maayan.

Lasă un răspuns