Cum răspund Haredim la masacrul Hamas: de la IDF la izolare
3 mins read

Cum răspund Haredim la masacrul Hamas: de la IDF la izolare

Cum răspund Haredim la masacrul Hamas: de la IDF la izolare

Un nume important în comunitatea Haredim din Israel a fost în centrul atenției săptămâna trecută. Yanki Dery, fiul liderului Shas, Arye Dery, a făcut parte din știri după ce s-a alăturat Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), iar fotografia în care zâmbește în uniforma sa nouă a fost distribuită pe scară largă. El este doar unul dintre sutele de bărbați ultraortodocși care s-au înrolat în timpul războiului din Gaza, început pe 7 octombrie, printre care se numără și câțiva jurnaliști și influenceri Haredi.

O schimbare semnificativă

Decizia lui Yanki Dery de a se alătura IDF este considerată o schimbare semnificativă în cadrul comunității Haredim, care este cunoscută pentru opoziția sa față de serviciul militar obligatoriu în Israel. Această decizie vine în contextul escaladării conflictului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas din Fâșia Gaza.

Un val de înrolări

Nu este doar Yanki Dery care a ales să se alăture IDF. În ultimele săptămâni, sute de bărbați ultraortodocși au decis să își pună viața în pericol și să se alăture forțelor armate ale Israelului. Printre aceștia se numără și jurnaliști și influenceri Haredi, care au ales să își folosească vocea pentru a sprijini eforturile de apărare ale țării împotriva amenințării teroriste.

O reacție controversată

Cu toate acestea, decizia acestor bărbați de a se alătura IDF nu a fost primită cu entuziasm în comunitatea Haredim. Mulți lideri religioși au condamnat aceste acțiuni, acuzându-i pe cei care s-au înrolat de trădare și de încălcarea principiilor religioase. Din cauza acestor reacții negative, mulți dintre cei care s-au înrolat s-au confruntat cu izolarea și ostracizarea din partea comunității lor.

Un semn al schimbării

În ciuda reacțiilor negative, înrolarea Haredim în IDF poate fi văzută ca un semn al schimbării în comunitatea ultraortodoxă. Această decizie reflectă o dorință crescută de implicare în apărarea țării și o schimbare de atitudine față de serviciul militar. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă această tendință va continua și dacă va avea un impact semnificativ asupra comunității Haredim în ansamblu.

Concluzie

Înrolarea Haredim în IDF reprezintă o schimbare semnificativă în cadrul comunității ultraortodoxe din Israel. Cu toate că această decizie a fost întâmpinată cu opoziție și ostracizare, ea reflectă o dorință crescută de implicare și o schimbare de atitudine față de serviciul militar. Este important de urmărit evoluția acestei tendințe și impactul pe care îl va avea asupra comunității Haredim în viitorul apropiat.

Lasă un răspuns