Crucișul Roșu înfruntă furia israeliană: Nu putem forța intrarea
5 mins read

Crucișul Roșu înfruntă furia israeliană: Nu putem forța intrarea

Crucișul Roșu înfruntă furia israeliană: Nu putem forța intrarea

Organizația Internațională a Crucii Roșii se confruntă cu furia israeliană în contextul captivității a 125 de ostatici, atât vii, cât și morți, ținuți de Hamas în Gaza. Furia israelienilor față de captivitatea continuă a unui număr atât de mare de civili și soldați, intensificată de rapoartele ostaticilor eliberați recent despre foame, lipsa asistenței medicale și tortură, este acum îndreptată către Comitetul Internațional al Crucii Roșii în sine. Aceștia îl acuză că nu a vizitat ostaticii în captivitate, nu a livrat medicamente și, în general, confundă mandatul lor de neutralitate cu o pasivitate excesivă față de Hamas.

Neînțelegerea rolului Crucii Roșii

Sarah Elizabeth Davies, purtătorul de cuvânt al CICR din Ierusalim, consideră că furia israelienilor este înțeleasă, dar îndreptată greșit. Într-un episod al podcast-ului Haaretz Weekly, ea afirmă că la CICR „înțelegem absolut frustrarea, furia, furia, durerea inimii” de la 7 octombrie, dar israelienii nu înțeleg rolul Crucii Roșii ca „intermediar neutral, o organizație imparțială, independentă”.

Suferința ostaticilor din Gaza

Yael Freidson, corespondentul juridic al Haaretz, a relatat despre situația ostaticilor ținuți de Hamas. Unii dintre ostatici sunt vârstnici, alții au afecțiuni medicale grave, iar alții au fost grav răniți în momentul răpirii. Ea descrie în podcast cum ostaticii eliberați recent au oferit o imagine complet nouă asupra condițiilor în deteriorare pentru ostaticii Hamas de la incursiunea terestră a Israelului în Gaza. Unii dintre ei sunt vârstnici, bolnavi sau grav răniți; un număr necunoscut a fost ținut în tuneluri subterane timp de peste 60 de zile. „A existat mai puțină hrană, mai puțin tratament medical. Și, din nefericire, aflăm despre un tratament foarte crud … separarea fraților sau a unei mame și fiicei ei. Unii dintre ei au fost torturați, în special copiii”, spune Yael.

Așteptările ridicate față de Crucea Roșie

Creșterea temerii pentru supraviețuirea lor a dus la creșterea așteptărilor față de Crucea Roșie. „Toată lumea speră că reprezentanții Crucii Roșii pot să-i viziteze și să le transmită medicamente și mesaje de la familiile lor către ostatici”, dar, așa cum notează Yael, există o lipsă de cunoștințe despre ceea ce poate face cu adevărat o organizație umanitară neutră fără consimțământul ambelor părți. Crucea Roșie „nu are nicio putere asupra Hamas”, spune ea.

Rolul Crucii Roșii

Jonathan Adiri a fost ofițerul șef de legătură al Forțelor de Apărare ale Israelului cu Crucea Roșie timp de cinci ani. El afirmă că relația Israelului cu Crucea Roșie a avut momente bune și rele: istoric, contactele s-au referit la eliberarea prizonierilor de război israelieni; în deceniile mai recente, frecvența a crescut pe măsură ce Crucea Roșie a primit sarcina de a oferi ajutor palestinienilor din Cisiordania. Adiri înțelege furia israelienilor, dar respinge acuzarea organizației pentru soarta ostaticilor: „Crucea Roșie este chemată atunci când nu există încredere între părți. Neutralitatea lor este crucială. Faptul că există o organizație cu suficientă capacitate de a primi ostaticii noștri [de la Hamas] și de a-i aduce în siguranță nu trebuie luat în glumă”.

Limitele mandatului Crucii Roșii

Pentru Davies, limitele mandatului Crucii Roșii trebuie clarificate: aceștia pot acționa doar cu consimțământul părților aflate în conflict. „Nu putem forța intrarea, nu avem arme și nu avem putere politică. Rămânem neutri, astfel încât să putem fi încrezători. Și acest lucru nu este întotdeauna ușor de înțeles, în special în realitatea emoțională a unui conflict”, subliniază ea.

Concluzie

Criza ostaticilor în Gaza continuă să ridice întrebări și să stârnească furie în rândul israelienilor. Furia lor este îndreptată acum către Crucii Roșii pentru ceea ce ei consideră a fi o pasivitate excesivă față de Hamas. Cu toate acestea, reprezentanții Crucii Roșii explică că neutralitatea lor este crucială și că nu pot acționa fără consimțământul ambelor părți implicate în conflict. Speranțele rămân în continuare că ostaticii vor fi eliberați cât mai curând posibil și că situația se va rezolva în cele din urmă.

Lasă un răspuns