China, Iran, și națiunile arabe condamnă declarația ministrului israelian despre ‘bomba nucleară’
5 mins read

China, Iran, și națiunile arabe condamnă declarația ministrului israelian despre ‘bomba nucleară’

China, Iran și națiunile arabe condamnă declarația ministrului israelian despre ‘bomba nucleară’

Declarația unui ministru israelian conform căreia o bombă nucleară ar putea fi o opțiune în războiul dintre Israel și Hamas a fost condamnată de China, Iran și mai multe națiuni arabe, care au considerat-o o amenințare la adresa lumii. La deschiderea conferinței planificate de mult timp a Națiunilor Unite, al cărei scop este stabilirea unei zone libere de arme nucleare în Orientul Mijlociu, ambasadorii multor țări și-au exprimat condamnarea și criticile la adresa comentariilor ministrului israelian al Patrimoniului, Amihai Eliyahu. Ulterior, acesta a numit declarațiile sale dintr-un interviu radiofonic drept „metaforice”. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a dezavuat rapid comentariile și l-a suspendat din ședințele cabinetului. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat capacitățile sale nucleare. Este larg crezut că deține arme nucleare, iar un fost angajat al reactorului său nuclear a petrecut 18 ani în închisoare pentru dezvăluirea detaliilor și a fotografiilor presupusului program al arsenalului nuclear al Israelului către un ziar britanic în 1986.

China cere retragerea declarației și aderarea Israelului la Tratatul de Neproliferare Nucleară

Ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a declarat că Beijingul a fost „șocat”, numind afirmațiile „extrem de iresponsabile și îngrijorătoare” și că ar trebui să fie condamnate universal. El a cerut oficialilor israelieni să-și retragă declarația și să devină parte a Tratatului de Neproliferare Nucleară, considerat piatra de temelie a dezarmării nucleare, în calitate de stat non-nuclear „cât mai curând posibil”. Geng a spus că China este pregătită să se alăture altor țări „pentru a injecta un nou elan” în stabilirea unei zone libere de arme nucleare în Orientul Mijlociu, afirmând că există o urgență mai mare din cauza situației din regiunea actuală.

Oman, Liban și Iran condamnă amenințarea cu arme nucleare în Gaza

Ambasadorul Omanului la ONU, Mohamed Al-Hassan, vorbind în numele Consiliului de Cooperare al Golfului, care include Arabia Saudită, a declarat că amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Gaza „reafirmă extremele și brutalitatea ocupației israeliene împotriva poporului palestinian” și „disprețul lor pentru viața nevinovată”. El a solicitat Consiliului de Securitate al ONU și Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să ia măsuri decisive în această problemă.

Într-o declarație separată, Chargé d’Affaires al Libanului, Hadi Hachem, a condamnat și el declarațiile ministrului israelian al Patrimoniului, subliniind că „această recunoaștere a deținerii armelor nucleare și amenințarea cu utilizarea lor de către oficialii săi reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității atât regionale, cât și internaționale”. El a cerut Israelului să înceteze „astfel de retorică sau poziționare” și să adere la Tratatul de Neproliferare Nucleară ca stat non-nuclear.

Iranul susține necesitatea unei zone libere de arme nucleare în Orientul Mijlociu

Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Iravani, a afirmat că amenințările cu arme nucleare îndreptate împotriva palestinienilor de către oficialii israelieni evidențiază „mândria” Israelului în deținerea acestor arme. „Secretomania înconjurătoare capacităților nucleare ale Israelului reprezintă o amenințare semnificativă la adresa stabilității regionale”, a spus el. „În aceste vremuri critice, necesitatea stabilirii unei astfel de zone în Orientul Mijlociu nu a fost niciodată mai urgentă”.

Eforturile de a crea o zonă fără arme nucleare datează din anii 1960 și includ un apel al părților la Tratatul de Neproliferare Nucleară în 1995 și o rezoluție a Adunării Generale din 1998 prin care statele sunt îndemnate să contribuie la stabilirea acesteia. Prima conferință a ONU destinată creării unei zone a avut loc în noiembrie 2019.

Rusia susține necesitatea unei zone libere de arme nucleare în Orientul Mijlociu

Ambasadorul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică și alte organizații ONU din Viena, Mikhail Ulyanov, a declarat luni că, dată noua escaladare a violenței în Orientul Mijlociu, o zonă fără arme nucleare în regiune „este mai pertinentă ca niciodată”. Cu toate acestea, el a spus că Moscova se simte „extrem de inconfortabilă” că, împreună cu celelalte două țări care au sprijinit rezoluția din 1995 – Statele Unite și Regatul Unit – promisiunea de a stabili o zonă fără arme nucleare în Orientul Mijlociu nu a fost îndeplinită după aproape 30 de ani. Și timp de peste 20 de ani, „aproape că nu s-a înregistrat niciun progres”, a spus el.

Lasă un răspuns