Ce au mâncat cruciații în Țara Sfântă? Arheologii se murdăresc pe mâini să afle
3 mins read

Ce au mâncat cruciații în Țara Sfântă? Arheologii se murdăresc pe mâini să afle

Ce au mâncat cruciații în Țara Sfântă? Arheologii se murdăresc pe mâini să afle

Arheologii de la Universitatea Tel Aviv au analizat probe de deșeuri umane și gunoi într-un sit din Apollonia, numit și Arsuf sau Arsur, pentru a descoperi ce au mâncat cruciații în Țara Sfântă. Studiul, publicat recent în Jurnalul Institutului de Arheologie al Universității Tel Aviv, oferă o perspectivă asupra dietei cruciaților din perioada târzie a cruciadelor.

Analiza sedimentelor

Echipa condusă de Andrea Orendi, Elisabeth Yehuda, Annette Zeischka-Kenzler și profesorul Oren Tal a efectuat analize arheobotanice și zooarheologice ale sedimentelor cruciaților din sudul Levantului. Majoritatea probelor au fost prelevate dintr-un depozit de gunoi și toalete din secolul al XII-lea sau al XIII-lea.

Potrivit lui Tal, acest tip de locație este mai propice pentru găsirea de artefacte decât o podea sau o țeavă de canalizare. El explică că primele generații de cruciați au preferat alimentele familiare din Europa, dar s-au adaptat treptat la dieta locală. Bazându-se pe descoperiri și alte cercetări, cruciații au consumat aceeași dietă ca și localnicii, cu excepția că au adăugat porc.

Descoperiri interesante

Studiul a relevat că cruciații au consumat aceleași plante ca și localnicii, cum ar fi grâul și orzul. De asemenea, ei au mâncat legume precum linte, fasole, năsturel și mazăre verde. O descoperire interesantă este prezența murului alb, o plantă indigenă în China, dar care nu a fost observată în săpături precedente din sudul Levantului.

În ceea ce privește fructele, cruciații păreau să fie pasionați de smochine. Echipa de cercetare a găsit o cantitate mare de semințe de smochine în depozitul de gunoi. De asemenea, s-au găsit semințe de struguri, iar analiza arată că cruciații consumau struguri proaspeți sau uscați.

Diete variate

Cruciații erau cunoscuți pentru consumul de carne, în special de porc și vită. De asemenea, ei consumau miel, capră, găzdel și cerburi. Se pare că nu ezitau să consume chiar și carne de câine și pisică. Totuși, există incertitudini în ceea ce privește consumul de carne de pui. Cercetările indică faptul că cruciații au consumat o cantitate mare de carne de pui în timpul unui asediu, posibil din cauza restricțiilor alimentare impuse în timpul Postului Mare.

Concluzii

Studiul arheologic asupra dietei cruciaților din Apollonia oferă o perspectivă interesantă asupra obiceiurilor alimentare ale acestora în Țara Sfântă. Se pare că cruciații s-au adaptat la dieta locală, consumând aceleași plante și fructe ca și localnicii. Cu toate acestea, ei au adăugat carne de porc la dieta lor, ceea ce indică un amestec al obiceiurilor culinare europene cu cele locale.

Studiul subliniază importanța analizelor arheologice pentru înțelegerea trecutului și a obiceiurilor alimentare ale popoarelor din diferite epoci. Cercetările ulterioare ar putea aduce noi informații despre dieta cruciaților și despre modul în care aceștia s-au adaptat la noile lor medii în timpul cruciadelor.

Lasă un răspuns