Campania rusească cu dezinformări în Gaza: soldați ‘deep-faked’ și site-uri falsificate
2 mins read

Campania rusească cu dezinformări în Gaza: soldați ‘deep-faked’ și site-uri falsificate

Campania rusească de dezinformare în Gaza

O campanie globală de influență care utilizează site-uri web false mascate ca organizații de știri respectabile, și care a fost anterior legată direct de Rusia, și-a reluat eforturile de dezinformare în ultimele săptămâni, publicând mai multe rapoarte falsificate despre războiul dintre Israel și Hamas, conform materialelor văzute de Haaretz și colectate de cercetătorii anti-dezinformare.

Soldați ‘deep-faked’

Unul dintre aspectele remarcabile ale acestei campanii de dezinformare este utilizarea tehnologiei deepfake pentru a crea videoclipuri falsificate cu soldați implicați în conflictul din Gaza. Aceste videoclipuri manipulate au fost distribuite pe rețelele de socializare și pe site-urile web false, în scopul de a promova narative false și de a influența opinia publică.

Site-uri falsificate

Campania de dezinformare include și crearea de site-uri web false care par a fi organizații de știri respectabile. Aceste site-uri web falsificate publică articole cu informații false despre războiul din Gaza, încercând să influențeze opinia publică și să creeze confuzie în rândul cititorilor.

Legăturile cu Rusia

Această campanie de dezinformare a fost anterior legată direct de Rusia, conform cercetătorilor anti-dezinformare. Există suspiciuni că guvernul rus și/sau entități apropiate de acesta ar fi implicate în coordonarea și finanțarea acestei campanii de influență.

Combaterea dezinformării

Autoritățile și organizațiile de presă din întreaga lume sunt îngrijorate de creșterea fenomenului dezinformării și a campaniilor de influență. Cercetătorii anti-dezinformare lucrează împreună cu agențiile de informații și platformele de socializare pentru a identifica și contracara aceste campanii de dezinformare.

În lupta împotriva dezinformării, este esențial ca utilizatorii să fie conștienți de riscuri și să verifice sursele de informație înainte de a le distribui. Promovarea alfabetizării media și educarea publicului cu privire la metodele de manipulare a informațiilor sunt aspecte cheie pentru a combate eficient dezinformarea și influența negativă asupra opiniei publice.

Lasă un răspuns