Biden: Vize interzise pentru „extremiștii” israelieni care atacă palestinienii în Cisiordania
5 mins read

Biden: Vize interzise pentru „extremiștii” israelieni care atacă palestinienii în Cisiordania

Biden: Vize interzise pentru „extremiștii” israelieni care atacă palestinienii în Cisiordania

Președintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că Statele Unite vor începe să emită interdicții de vize pentru coloniștii israelieni „extremiști” care comit violențe împotriva palestinienilor din Cisiordania. „Pe măsură ce ne străduim pentru pace, Fâșia Gaza și Cisiordania ar trebui reunite sub o singură structură de guvernare, în cele din urmă sub autoritatea palestiniană revitalizată, în timp ce toți lucrăm spre o soluție cu două state”, a scris Biden în Washington Post. „Am fost categoric cu liderii Israelului că violența extremistă împotriva palestinienilor din Cisiordania trebuie să înceteze și că cei care comit violența trebuie să fie trași la răspundere. Statele Unite sunt pregătite să ia propriile măsuri, inclusiv să emită interdicții de vize împotriva extremiștilor care atacă civili în Cisiordania”, a adăugat el.

Măsura cea mai semnificativă luată de administrația Biden

Această măsură ar fi cea mai semnificativă acțiune punitivă pe care administrația Biden a luat-o față de Israel de la preluarea puterii în ianuarie 2021. Biden a detaliat principii de bază privind modul de avansare de la acest război spre o soluție cu două state, începând cu prevenirea utilizării Fâșiei Gaza ca platformă pentru terorism, în timp ce se previne evacuarea forțată, blocada, reducerea teritoriului sau reocuparea. El a mai cerut angajamentul internațional de a crea „măsuri interimare de securitate… și un mecanism de reconstrucție pentru a satisface în mod durabil nevoile pe termen lung ale Fâșiei Gaza”. „În lunile următoare, Statele Unite își vor intensifica eforturile pentru a stabili un Orient Mijlociu mai pașnic, integrat și prosper – o regiune în care o zi ca 7 octombrie este de neconceput”, a adăugat el.

Avertisment privind antisemitismul și islamofobia

Biden a avertizat, de asemenea, că „i-am sfătuit pe israelieni să nu lase durerea și furia lor să-i ducă în eroare și să facă greșeli pe care le-am făcut și noi în trecut”, subliniind faptul că „fiecare viață palestiniană nevinovată pierdută este o tragedie care sfâșie familii și comunități”. El a subliniat necesitatea de a preveni extinderea conflictului în întregul Orient Mijlociu, detaliind atât creșterea prezenței militare americane în regiune, cât și sancțiunile impuse Hamasului. Președintele american a abordat și creșterea antisemitismului și islamofobiei rezultate din războiul din Israel, afirmând că „în ultimii ani, prea mult ură a primit prea mult oxigen, alimentând rasismul și o creștere alarmantă a antisemitismului în America. Acest lucru s-a intensificat în urma atacurilor din 7 octombrie. Familii evreiești se tem să fie vizate în școală, purtând simboluri ale credinței lor pe stradă sau în timp ce își duc viața de zi cu zi. În același timp, prea mulți musulmani americani, arabi americani și palestinieni americani și atât de multe alte comunități sunt indignați și suferă, temându-se de reapariția islamofobiei și a neîncrederii pe care am văzut-o după 11 septembrie”.

Viziunea lui Biden pentru viitor

Biden și-a articulat viziunea pentru viitor într-un articol de opinie publicat în Washington Post, repetând punctele referitoare la menținerea integrității teritoriale și a populației din Fâșia Gaza și necesitatea unei guvernări unificate a Autorității Palestiniene în cele din urmă. El a cerut, de asemenea, comunității internaționale să se implice financiar și diplomatic în securitatea și reconstrucția Fâșiei Gaza. El a salutat, de asemenea, eforturile de integrare regională ale Israelului și preocupările legate de antisemitismul și islamofobia internă.

„O soluție cu două state este singura modalitate de a asigura securitatea pe termen lung atât a poporului israelian, cât și a palestinienilor. Chiar dacă acum poate părea că acest viitor nu a fost niciodată mai îndepărtat, această criză a făcut ca acest lucru să fie mai imperativ ca oricând”, a scris el.

Articolul lui Biden a fost publicat scurt timp după ce consilierul său de vârf pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, a declarat că „creșterea ajutorului umanitar, creșterea aprovizionării cu combustibil, încetarea luptelor vor veni atunci când ostaticii vor fi eliberați”, specificând că „toate femeile, copiii, copiii mici și sugarii”. Comentariile sale reflectă o evoluție în poziția administrației Biden față de negocierile de ostatici mediate de Qatar, trecând și mai mult de partea Israelului, conform căreia eliberarea ostaticilor ar trebui să precede orice pauză de câteva zile. „Simpla solicitare a unui armistițiu nu duce la pace”, a continuat McGurk, observând că „responsabilitatea este a Hamasului”.

McGurk a mai spus că SUA depun eforturi zilnice pentru a asigura asistență umanitară susținută în Fâșia Gaza, ajungând acum la aproape 100 de camioane pe zi. A adăugat că calea către o pauză prelungită în lupte în termen imediat este eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas – în special femei, copii, copii mici și sugari.

Lasă un răspuns