Posibile țigle de acoperiș descoperite de arheologi în cetatea dispărută a lui Antiohus din Ierusalim
8 mins read

Posibile țigle de acoperiș descoperite de arheologi în cetatea dispărută a lui Antiohus din Ierusalim

Posibile țigle de acoperiș descoperite de arheologi în cetatea dispărută a lui Antiohus din Ierusalim

Arheologii au descoperit fragmente de țigle de acoperiș din lut datate în secolul al II-lea î.Hr. în Ierusalim, deși astfel de țigle erau necunoscute în Iudeea la acea vreme, a anunțat Autoritatea Israeliană pentru Antichități miercuri. Aceste țigle speciale ar putea proveni chiar de la Acra – fortăreața masivă construită undeva în Ierusalim de către împăratul seleucid furios Antiochus IV, cunoscut și sub numele de Antiochus Epiphanes, ca parte a campaniei sale de a supune regiunea rebelă împotriva regimului seleucid grec în secolul al II-lea î.Hr. Dacă provin de la Acra, ele reprezintă dovezi arheologice extrem de rare ale regimului seleucid grec în Ierusalim, cunoștințe despre care erau limitate până acum la sursele istorice, spun cercetătorii Dr. Yiftah Shalev și Dr. Filip Vukosavović de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități, Prof. Yuval Gadot de la Universitatea Tel Aviv, Dr. Ayala Zilberstein de la IAA și Universitatea Tel Aviv, Dr. Anat Cohen-Weinberger de la IAA și Efrat Bocher de la Universitatea Bar-Ilan.

Descoperirea rară a țiglelor de acoperiș

Tehnica de fabricare a țiglelor de acoperiș era necunoscută în Iudeea elenistică, făcând acestea cele mai vechi țigle ceramice găsite în această zonă până în prezent, conform echipei de săpături din Parcul Național City of David, în jurul zidurilor Orașului Vechi al Ierusalimului. Cele 16 fragmente de țigle au fost descoperite în săpăturile efectuate de IAA și Universitatea Tel Aviv, la locația cunoscută anterior sub numele de parcarea Givati. Săpăturile sunt finanțate de Fundația City of David. Potrivit lui Zilberstein și Vukosavović, țiglele ar putea proveni plauzibil de la Acra și prezența lor în săpăturile din City of David indică – deși nu dovedesc – că acesta este locul unde se afla Acra. Dar juriul rămâne în așteptare.

Expoziție a țiglelor descoperite

Țiglele vor fi expuse luni viitoare (11 decembrie) la Conferința IAA „În acele zile, la această oră: Hasmoneenii vin.” Sub parcarea de mașini, Antiochus IV a condus Imperiul Seleucid din 175 î.Hr. și a fost notoriu în istoria evreilor pentru că a inversat politica de toleranță față de practicile religioase după tulburările locale – inclusiv prin sacrificarea unui porc în Templu și stropirea credincioșilor și a cărților evreiești cu sângele porcului. Dar de ce țigle de acoperiș din lut?

Originile țiglelor de acoperiș

Olăritul datează posibil din urmă cu 20.000-15.000 de ani în Extremul Orient. În Orientul Apropiat și Anatolia, tehnica apare acum aproximativ 9.000-8.000 de ani, iar în Europa acum aproximativ 7.500-6.500 de ani. Fabricarea țiglelor de acoperiș a apărut în Grecia în secolul al VII-lea î.Hr., iar acestea au fost probabil o revelație pentru oamenii obișnuiți cu acoperișuri care scurgeau sau cu acoperișuri din noroi și crengi. Cu toate acestea, nu se cunoșteau țigle de acoperiș în Iudeea elenistică înainte de cele descoperite acum în adâncurile parcării. Este plauzibil că inovația a fost adusă de nimeni altul decât Antiochus Epiphanes. „Reprezentanții regelui seleucid, Antiochus IV, care domnea peste zone vaste de la Siria la Persia, au adus cunoștințele și tradiția de a construi acoperișuri cu țigle din Siria controlată de seleucizi,” susțin cercetătorii într-o declarație.

Localizarea Acra

Nimeni nu știe unde se afla Acra. „Spunem că țiglele ar putea proveni de la Acra,” spune Zilberstein. „Sunt atât de diferite de tot ceea ce știm din Israel din acea perioadă.” Ce foloseau oamenii în Iudeea pe acoperișurile caselor la acea vreme? „Nu avem zăpadă,” spune ea – deși, de fapt, Ierusalimul ar putea avea zăpadă în timpul iernii. În orice caz, țiglele de acoperiș nu erau o necesitate atât de mare ca în Europa, de unde au apărut. În Iudeea, acoperișul era în mod tipic plat și servea ca un alt nivel al clădirii, pentru muncă și locuit. Acoperișul era făcut din crengi și tencuială, noroi, și alte materiale de acest fel. Dacă pui țigle acolo, nu poți țese sau ce vrei tu, adaugă ea. În regulă. Unde era Acra? „Aceasta este întrebarea de un milion de dolari,” spune Ayala. „S-a discutat despre asta timp de 150 de ani,” de când a început arheologia din Ierusalim. „În doctoratul meu, bazat pe țigle și alte rămășițe arheologice, am sugerat că a fost construită în City of David.”

Posibile explicații pentru prezența țiglelor

Un inconvenient al acestei teorii este că sursele istorice afirmă că Acra era mai înaltă decât Templul, ca o demonstrație a superiorității sale. Dar City of David este mai jos decât Templul. Dacă Acra era în City of David, nu ar fi fost topologic mai înaltă decât Templul. „În ultimii ani, am găsit o clădire monumentală în City of David, care a redeschis întrebarea și a consolidat teoria că [Acra] era în City of David. Cred că se refereau la control: psihologic, nu fizic. Aceasta controla orașul civil,” sintetizează ea. O bucată de țiglă de acoperiș găsită în timpul săpăturilor. Țiglele de acoperiș au fost inventate în Grecia în secolul al VIII-lea î.Hr.

Importanța descoperirii

Cu toate acestea, ea subliniază că încă nu există dovezi că Acra s-a aflat acolo cu adevărat, cu atât mai puțin că aceste țigle provin de acolo. Acestea erau făcute din lut local, de la Motza lângă Ierusalim, dar fabricate cu ajutorul cunoștințelor importate, susțin ea și Vukosavović. De menționat că țiglele ar fi putut decora Acra, dar au ajuns în City of David din alte motive. Arheologia din Ierusalim este complicată.

Antiochus IV a încercat brutal să impună o cale păgână unificată în regatul său, conform înregistrărilor istorice. În Iudeea, bebelușii circumciși și mamele lor și familiile au fost uciși, printre alte atrocități. Acestea și alte orori au provocat Revolta Macabeilor, conform cărții Maccabee I. Dacă este așa, țiglele scumpe și străine nu erau pentru mulțimile supărate. „Până acum, aveam puține dovezi materiale pentru prezența grecilor seleucizi în Ierusalim,” spune Vukosavović. „Noile țigle descoperite în City of David oferă dovezi tangibile ale prezenței grecilor seleucizi în regiune, conectându-ne cu povestea Hanukkah-ului. Este foarte interesant să întâlnim regelul seleucid Antiochus IV ‘față în față’, aproape 2.200 de ani după evenimentele Hanukkah-ului.” Și poate că acoperișul de lux avea valoarea adăugată de a-i umili din nou pe evrei. „Climatul și precipitațiile relativ scăzute din Israel, precum și alte factori, nu justifică utilizarea țiglelor pentru acoperișuri, dar Antiochus a ales totuși să folosească aceste țigle de acoperiș, probabil din motive culturale și pentru a face o declarație, introducând cultura materială monumentală greacă în țară la o distanță scurtă de Templul evreiesc,” adaugă Vukosavović. „Prin urmare, probabil nu este întâmplător faptul că odată cu prăbușirea stăpânirii seleucide și ascensiunea hașmoneilor, țiglele de acoperiș dispar din Ierusalim până la sosirea noilor cuceritori romani.”

Lasă un răspuns