Hamas și Israel nu au prezentat propunere nouă de încetare a focului
3 mins read

Hamas și Israel nu au prezentat propunere nouă de încetare a focului

Hamas și Israel nu au prezentat propunere nouă de încetare a focului

Organizația militantă Hamas și Israelul nu au prezentat o propunere nouă de încetare a focului, în ciuda eforturilor de mediere depuse de Egipt și Qatar. Cele două părți nu s-au apropiat de mediatorii qatarieni care au intermediat încetarea focului anterioară pentru a discuta posibilitatea unui nou acord. Deși oficialii israelieni și comandanții Hamas au vorbit despre șansele unei încetări a focului, nu s-a înregistrat niciun progres real în acest sens.

Bilanțul victimelor în conflict continuă să crească, cu peste 18.000 de palestinieni uciși în Gaza și peste 49.645 de persoane rănite în urma atacurilor israeliene. Hamas a anunțat aceste cifre prin intermediul Ministerului Sănătății.

Incidentul cu drona din Cisiordania

Forțele armate israeliene au efectuat un atac cu dronă în orașul Jenin din Cisiordania, soldându-se cu moartea a trei persoane. Se estimează că principalul țintă a fost Bakr Zakarna, membru al grupului militant Jenin Battalion. Atacul cu dronă a avut loc în timpul nopții, iar armata israeliană susține că a descoperit o cantitate mare de arme într-o clădire folosită de Hamas, inclusiv 250 de rachete, grenade și rachete RPG.

Atacul cu rachetă asupra unui petrolier comercial

Un petrolier comercial a fost lovit de o rachetă lansată din Yemenul controlat de militanții houthi. Atacul a avut loc în apropierea strâmtorii Bab al-Mandab, fără a provoca victime umane. Marina americană a intervenit și a acordat ajutor navei afectate. Gruparea houthi, susținută de Iran, a intrat în conflictul dintre Israel și Hamas, atacând nave în rutele maritime vitale și lansând drone și rachete către Israel.

Relația complexă dintre Joe Biden și Benjamin Netanyahu

Președintele american Joe Biden a făcut referire la relația complexă pe care o are cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, sugerând că acesta din urmă se află într-o situație dificilă. Biden a menționat că au existat diferende între cei doi de-a lungul anilor și în prezent, fără a oferi detalii suplimentare. Cu toate acestea, el a subliniat că angajamentul său față de statul evreu este neschimbat și că sprijinul acordat Israelului va continua.

Reacțiile internaționale

Mai multe țări și organizații internaționale au reacționat la conflictul dintre Israel și Hamas. Statele Unite sunt preocupate de utilizarea fosforului alb de către Israel în sudul Libanului și vor căuta mai multe informații în acest sens. Uniunea Europeană intenționează să propună impunerea de sancțiuni împotriva coloniștilor extremiști care comit acte de violență împotriva palestinienilor din Cisiordania. Arabia Saudită a cerut Statelor Unite să manifeste reținere în răspunsul la atacurile asupra navelor.

Situația actuală

Conflictele continuă să escaladeze, cu incidente recente de atacuri cu rachete și focuri de armă în zona frontierei dintre Israel și Liban. În același timp, Israel pregătește măsuri pentru intensificarea eforturilor de inspecție aprovizionare pentru a permite intrarea unui ajutor umanitar mai mare în Fâșia Gaza.

În ceea ce privește bilanțul victimelor, peste 18.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza de la începutul conflictului, iar Statele Unite au raportat cel mai mare număr de incidente antisemite într-un interval de două luni din 1979 încoace.

Situția rămâne incertă, iar mediatori internaționali depun eforturi pentru a facilita o încetare a focului și eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza.

Lasă un răspuns