Expoziția lui Ai Weiwei amânată din cauza comentariilor antisemite
5 mins read

Expoziția lui Ai Weiwei amânată din cauza comentariilor antisemite

Expoziția lui Ai Weiwei amânată din cauza comentariilor antisemite

Galeria Lisson din Londra a amânat pe termen nedefinit o expoziție viitoare a artistului chinez Ai Weiwei din cauza unor comentarii aparent antisemite pe rețelele sociale despre războiul din Gaza al Israelului, în care artistul dissident chinez a subliniat „influența mediatică” evreiască în Statele Unite. Postarea ștearsă de pe X (fostul Twitter) afirma: „Sentimentul de vinovăție legat de persecutarea poporului evreu a fost, uneori, transferat pentru a compensa lumea arabă. Comunitatea evreiască a avut o prezență semnificativă în Statele Unite din punct de vedere financiar, cultural și al influenței media. Pachetul anual de ajutor de 3 miliarde de dolari către Israel a fost prezentat de decenii ca una dintre cele mai valoroase investiții pe care Statele Unite le-au făcut vreodată. Această colaborare este adesea descrisă ca una de destin comun.”

Ai Weiwei și expoziția sa

Ai Weiwei, un artist chinez cunoscut pentru provocările sale colorate și directe la adresa controlului Partidului Comunist, a fost amânată expoziția planificată la Lisson Gallery din Londra. Ai este adesea descris ca fiind cel mai important artist, dizident și activist politic din China, dar el însuși respinge aceste etichete, numindu-se un „ființă umană” și nimic mai mult.

Motivul amânării

Potrivit unei declarații a Lisson Gallery, evenimentul a fost amânat pe termen nedefinit de comun acord cu Ai Weiwei. Galeria a explicat că nu este loc pentru dezbateri antisemite sau islamofobe într-un moment în care toate eforturile trebuie să se concentreze asupra încheierii suferinței tragice în teritoriile israeliene și palestiniene, precum și în comunitățile internaționale. Galeria a subliniat că apreciază și respectă relația de lungă durată cu Ai Weiwei și valorile sale de susținere a libertății de exprimare și a opresiunii.

Reacția lui Ai Weiwei

Ai Weiwei a declarat că expoziția sa a fost „efectiv anulată” de galerie, deși a înțeles că amânarea a fost intenționată „pentru a evita alte dispute și pentru bunăstarea sa”. Artistul a explicat că a încercat să fie obiectiv și neutru, fără judecăți morale, acuzații sau evaluări ale acțiunilor umane, dar înțelege că comportamentul social, fie la nivel național, colectiv sau religios, nu poate fi simplificat excesiv. Cu toate acestea, el a adăugat că „pentru cineva care lucrează în artă, expresia nu a fost niciodată despre căutarea unei expresii corecte. Sensul cel mai fundamental al expresiei este expresia liberă – exprimarea, cât mai mult posibil, pe baza faptelor obiective, adesea fără a ajunge la o concluzie.”

Implicarea anterioară a lui Ai Weiwei în conflictul israeliano-palestinian

Ai Weiwei are o lungă istorie de implicare în conflictul israeliano-palestinian. În 2016, el a filmat un documentar despre refugiați care l-a dus în Gaza și Cisiordania. Artistul avea intenția de a veni în Israel mai devreme și trebuia să prezinte o expoziție alături de lucrările fotografului Miki Kratsman la Muzeul de Artă Tel Aviv. Evenimentul a fost amânat de mai multe ori și în cele din urmă anulat.

În 2017, Ai Weiwei a lansat o serie de skateboard-uri în ediție limitată pentru a marca 100 de zile de președinție Trump, iar o parte din încasări au fost donate grupului israelian pentru drepturile omului B’Tselem.

Impactul războiului dintre Israel și Hamas asupra lumii artei

Războiul oficial dintre Israel și Hamas, denumit Operațiunea Schwert des Eisens, a avut un impact direct asupra lumii artei, cu artiști israelieni plângându-se de tratamentul lor de către colegi din străinătate. Recent, postul public de televiziune Kan al Israelului a rupt legăturile cu cel mai mare festival de documentare din lume, Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), acuzându-l că susține public atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului. Decizia postului de televiziune a venit la scurt timp după ce activiști pro-palestinieni au perturbat ceremonia de deschidere a festivalului din Amsterdam cu un banner pe care scria „De la râu la mare, Palestina va fi liberă” – moment în care membrii audienței și directorul artistic al festivalului, Orwa Nyrabia, au aplaudat și au strigat.

De asemenea, Festivalul Internațional de Film de la Stockholm a negat acuzația că ar fi anulat invitația către Aleeza Chanowitz, creatorul seriei „Chanshi”, din cauza războiului dintre Israel și Hamas. Potrivit unor rapoarte publicate săptămâna trecută, festivalul a retras invitația lui Chanowitz pentru o apariție programată, oferind mai multe explicații diferite pentru această decizie. Chanowitz a declarat că festivalul i-a retras ulterior anularea și i-a sugerat să vină, dar să-și plătească zborul singură – o opțiune pe care ea a respins-o categoric.

Lasă un răspuns