Biden afirmă că Israelul pierde sprijin internațional în urma bombardamentelor din Gaza, Netanyahu trebuie să „schimbe”
4 mins read

Biden afirmă că Israelul pierde sprijin internațional în urma bombardamentelor din Gaza, Netanyahu trebuie să „schimbe”

Biden afirmă că Israelul pierde sprijin internațional în urma bombardamentelor din Gaza, Netanyahu trebuie să „schimbe”

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că Israelul își pierde sprijinul în urma bombardamentelor „indiscriminate” din Gaza și că Benjamin Netanyahu ar trebui să se schimbe, dezvăluind astfel o nouă ruptură în relațiile cu prim-ministrul israelian. Remarcile lui Biden la un eveniment de strângere de fonduri pentru campania sa de realegere din 2024 au fost un semn suplimentar al îngrijorării crescânde a SUA cu privire la bombardamentele Israelului din Gaza, în care au fost uciși mii de civili palestinieni. „Ei încep să își piardă sprijinul”, a spus Biden, referindu-se la alarmele comunității internaționale cu privire la bombardamente. Comentariile dure au venit în timp ce consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, se pregătește să călătorească în Israel pentru discuții cu cabinetul de război israelian.

Biden cere schimbarea guvernului israelian

Netanyahu a declarat miercuri că Israel beneficiază de sprijinul SUA pentru obiectivul său de a distruge Hamas și de a recupera ostaticii deținuți de organizație, dar aliații diferă în ceea ce privește ce ar putea urma după războiul din Gaza. La evenimentul de strângere de fonduri, Biden a menționat în mod specific politicianul de extremă dreapta din Israel, Itamar Ben-Gvir, care este ministru al securității naționale al Israelului, și a spus „acesta este cel mai conservator guvern din istoria Israelului”. Potrivit Casei Albe, Biden a spus despre Netanyahu la eveniment că „este un bun prieten, dar cred că trebuie să se schimbe și – cu acest guvern. Acest guvern din Israel îi face foarte greu să acționeze”. Biden a spus: „avem oportunitatea de a începe să unim regiunea… și încă doresc să facă asta. Dar trebuie să ne asigurăm că [Netanyahu] înțelege că trebuie să facă anumite mișcări… Nu poți spune nu unui stat palestinian”.

Dezacord între SUA și Israel cu privire la viitorul după războiul din Gaza

Netanyahu și Biden în Tel Aviv, Octombrie. Credit: Chaim Tzach / GPO

Mai devreme în aceeași zi, Netanyahu a declarat că Israelul și SUA „au diferențe cu privire la «ziua de după Hamas», și sper că vom ajunge la un acord”. Netanyahu a declarat că „apreciez foarte mult sprijinul american pentru distrugerea Hamas și pentru recuperarea ostaticilor noștri” și că „după discuții intense cu președintele Biden și echipa sa, am primit sprijin total pentru operațiunea terestră și blocarea presiunilor internaționale de a opri războiul”. Prim-ministrul a abordat și recenta sa declarație conform căreia au fost uciși în atacurile teroriste care au urmat Acordurilor de la Oslo din 1993, la fel de mulți israelieni ca în atacul din 7 octombrie. „Vreau să clarific poziția mea: nu voi permite Israelului să repete greșeala de la Oslo”, a spus el. „Nu voi permite ca, după sacrificiul masiv al cetățenilor și soldaților noștri, să aducem în Gaza pe cineva care predă terorismul, susține terorismul, [și] finanțează terorismul. Gaza nu va fi Hamastan sau Fatahstan”.

Reforme necesare pentru Autoritatea Palestiniană

Președintele palestinian Mahmoud Abbas și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlnesc în Ramallah, săptămâna trecută. Credit: Jonathan Ernst / Reuters

Potrivit unui raport din The Wall Street Journal, oficialii administrației Biden au recunoscut că Autoritatea Palestiniană va trebui să treacă prin reforme semnificative, care ar putea implica „epurarea liderilor săi în vârstă, stabilirea unui calendar pentru alegeri și restructurarea forțelor sale de securitate, pentru a putea interveni în Gaza”. Raportul a mai spus că oficialii americani s-au întâlnit cu președintele palestinian Mahmoud Abbas și alți oficiali în săptămânile recente pentru a avansa astfel de măsuri. Ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karhi, a răspuns declarațiilor președintelui Biden, spunând că, în ciuda aprecierii Israelului față de SUA, „trăim aici, iar aceasta este țara noastră, moștenirea istorică a strămoșilor noștri. Nu va exista un stat palestinian aici. Nu vom permite niciodată înființarea unui alt stat între râu și mare. Nu ne vom întoarce niciodată la Oslo… Un stat palestinian ne-ar pune în pericol”.

Lasă un răspuns